torsdag 22 december 2016

22. Måkläppen


Måkläppen utanför Falsterbo. (Eget foto).

Havet och vinden formar ständigt om Måkläppen som idag inte längre är en ö utan ett långsmalt näs som avslutas med en kanelsnäcksliknande formation av sand. Naturens makter kommer dock med största säkerhet att stuva om Måkläppen igen. Här är allt tillträde för människor förbjudet mellan februari och november och området har varit naturreservat sedan 1902 - Nordens äldsta!

Måkläppen är en sandrevel men kärnan består av morän - sedan början av 1990-talet finns en förbindelse med fastlandet och det var då fåglar och sälar började att leva farligt där ute på reveln. Räv och mård traskade ut och fick sig riktigt goda skrovmål. Så drabbades Falsterbonäset av rävskabb och det blev slut på Mickels härjningståg. Både gråsäl och knubbsäl kopplar numera av och trivs bra i den relativa isoleringen. Ungarna föds i februari (gråsäl) och i juni ( knubbsäl).

Att vandra ut tid Måkläppen en solig och gnistrande kall vinterdag är en härlig upplevelse men det gäller att vara rejält påpälsad och att ha gummistövlarna på. Har man tur kan man få en skymt av de berömda sälarna och kanske man hittar en eller annan bärnsten i strandkanten.


3 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

vilket spännande ställe

Ingrid sa...

Hannele: Det perfekta vinterutflyktsmålet ( om vädret tillåter).

Mrs Calloway sa...

det här namnet känner jag i alla fall till.