söndag 11 december 2016

11. Pellworm

Fyren på Pellworm. Foto: Joachim Müllerchen

Den 16 januari år 1362 rasade en fruktansvärd storm utanför de Nordfriesiska öarna och staden Rungholt på ön Strand försvann ner i djupet tillsammans med tusentals människor och djur. Tre hundra år senare var det dags igen, Strand slets itu av en ny gigantisk stormflod. Så uppstod Pellworm.

Pellworm är en så kallad marskö, här finns inga stränder och inget hedlandskap. I stället växer grönt, frodigt gräs i mjuka mattor, avdelade genom diken.


Havet har alltid krävt sin tribut av människan. I juni år 1950 seglade en liten entusiastisk skara ungdomar från Björkö i Mälaren - de skulle prova på vikingarnas sätt att resa med sitt nybyggda skepp "Ormen Friske". Målet var Paris. Bara några dagar efter avfärden var tragedin ett faktum. En svår storm blåste upp utanför de Nordfriesiska öarna och det ståtliga vikingaskeppet krossades mot ett klipprev. Ingen av de 16 ombordvarande överlevde skeppsbrottet. Den 25 juni fann en fiskare en nio meter lång del av vikingaskeppets akter på en sandbank utanför Pellworm. Idag finns ett minnesmärke på ön för att påminna om katastrofen.

Om den nedsjunkna staden Rungholt och stormfloden av år 1362 har H C Andersen berättat i romanen " De två baronessorna" (1848). Den senaste svenska översättningen är från 1946.

Idag drar Pellworm till sig massor av besökare och många par väljer att gifta sig i den färggranna fyren.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

fin fyr

Ingrid sa...

Hannele: Den bör ju synas rätt bra på långt håll.:-)