söndag 4 december 2016

4. Fehmarn/Femern


Den 6 september år 1970 spelade Jimi Hendrix vid Flügge på Fehmarn - det skulle bli hans sista framträdande. Någon vecka senare hittades han död på ett bostadshotell i London. Han dog ensam och utblottad.

The traffic lights, they turn, uh, blue tomorrow
and shine their emptiness down on my bed
The tiny island sags down stream
'cause the life that lived is,
is dead
And the wind screams Mary

Fehmarn var under lång tid en dansk ö - fram till ödesåret 1864 - och runt Fehmarns kuster har den svenska och den danska flottan hamrat på varandra med stor frenesi. Året jag främst tänker på är 1644 och resultatet blev den gången oavgjort med viss fördel till Danmark. Kong Christian (då nära 70 år gammal) stod ved höjen mast och fick ena ögat bortskjutet.Fehmarns säregna natur har attraherat åtskilliga konstnärer, den mest kände av dem torde vara Ernst Ludwig Kirchner 1880-1938). Kirchner var en av grundarna till konstnärsgruppen "die Brücke" och en av de mest omtalade tyska expressionisterna. Under flera år var han sommargäst på  Fehmarn - den orörda naturen och det enkla livet på ön lockade honom. Kirchner hyrde oftast in sig hos fyrväktarfamiljen vid Staberhuk (i sydöstra hörnet av Fehmarn ).

Sommaren 1914 fick ett abrupt slut för konstnären för i augusti kom kriget. Han återvände inte till Fehmarn och hans liv skulle få ett tragiskt slut. Kirchner blev avskydd av nazisterna som ansåg att hans konst var "dekadent", han smädades och förföljdes och till slut- i juni år 1938- valde han att ta sitt eget liv.

Sedan år 1992 finns en Ernst Kirchner-förening på Fehmarn och man anordnar utställningar, organiserar filmvisningar och vandrings- och cykelturer. Tyvärr utgör väl annars Fehmarn mest en transportsträcka för dagens resenärer. De väller av båten i Puttgarden på jakt efter antingen billig sprit eller vidare äventyr i Europa.

Hur det kan vara att arbeta på färjan till Puttgarden (och lite till) går att läsa i Helle Helles roman "Rödby-Puttgarden".


2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

kände inte till den här ön. men jag har läst och uppskattat Helle Helle

Ingrid sa...

Mrs C: Jag är också mycket förtjust i Helle Helles sätt att skriva.