fredag 9 december 2016

9. Falster

Corselitze herrgård på Falster (fotot är lånat)

Falster är en av Danmarks större öar, belägen mellan Sjaelland och Lolland. I sydost ligger Gedser Odde som är Nordens sydligaste punkt. Härifrån kan man ta färjan till Rostock i Tyskland.

Det går inte att skriva om Falster utan att nämna den sorgliga historien om Marie Grubbe, en kvinna som inspirerat ett otal författare och hon fortsätter att ge upphov till romaner och noveller. Marie Grubbe var kvinnan som föll ner på samhällsstegen, djupt ner. Först gift med Ulrik Fredrik Gyldenlöve, oäkta son till Frederik III, men det äktenskapet föll snart i bitar på grund av makens ständiga otrohet. Så följer nya män och allt längre ner i samhällshierarkin åker hon, Marie Grubbe. Till slut hamnar hon som krögerska på Falster med sin före detta rättare.

Ludvig Holberg , Steen Steensen Blicher och J P Jacobsen har alla skrivit om Marie Grubbe. En modern version kan man läsa i Lone Hörslevs roman "Dyrets år" ( den är jag nyfiken på).


Hur det var att växa upp i Nyköbing på Falster under 1960-talet har Knud Romer berättat om i romanen "Den som blinkar är rädd för döden" (svensk översättning 2007 av Nenne Runsten). Knud Romer beskriver utanförskapets plågor och hur det kan kännas att vara del av en annorlunda familj. Romers mor var nämligen tyska och Danmark hade djupa sår efter kriget. Den lille Knud blir svårt mobbad, kallad för tysksvin - skolan blir ett veritabelt helvete. I boken blandas dåtid och nutid med tillbakablickar på både moderns och faderns barndom och ungdom. Den här romanen/biografin kan man inte läsa utan att bli djupt berörd. Jag citerar:

" Nyköbing Falster är en stad som är så liten att den börjar med att sluta. Om man är inne kan man inte komma ut- och om man är utanför kan man inte komma in. Man går rakt igenom den och det enda spår staden lämnar efter sig sitter i kläderna och luktar gödsel på sommaren och sockerbetor på vintern. Här föddes jag 1960, och det var det närmaste jag kunde komma att inte finnas till,"

Inga kommentarer: