måndag 5 december 2016

5. Norderney


Norderney är en av de sju befolkade Ostfriesiska öarna och var ursprungligen en del av en större ö, Buise, som delades vid en stor stormflod år 1362. Buise uppslukades sedan helt av havet (Nordsjön) år 1651. Niederney är badinrättningarnas förlovade land och redan i slutet av 1700-talet började badgästerna att flockas hit.

Så småningom fick ön besök av storheter som Jenny Lind, Bismarck och Heinrich Heine. Heine tillbringade flera somrar på Norderney och hämtade inspiration till dikt- och essaysamlingen "Die Nordsee" här.

På de Ostfriesiska öarna dricker man stora mängder te och man har en alldeles egen teceremoni . Heinrich Heine lät sig dock inte imponeras utan tyckte att teet smakade apa, " som kokt havsvatten".

Idag har Norderney nära 6000 invånare och man kommer dit med färja från staden Norden i
Niedersachsen. Ön är ett mycket populärt resmål med sina vita stränder och dramatiska dynlandskap. Karen Blixen har förevigat Norderney i novellen "Syndafloden över Norderney" som ingår i samlingen "Sju romantiska berättelser" (novellen kan beskrivas som en slags modernare Decamerone).  Erskine Childers (1870-1922) har skrivit spionromanen "Sandbankarnas gåta" som har en stor del av handlingen förlagd till just Norderney. Boken kom ut år 1903 och den trycks ständigt upp i nya utgåvor- en klassiker högt upp på listorna över odödlig litteratur. Den senaste svenska versionen är från början av 1990-talet.

Inga kommentarer: