tisdag 6 december 2016

6. Fur

Foto: Jens Burgaard Nielsen

Fur är en av de större öarna i Limfjoden på Jyllands västkust och det är en säregen plats med en säregen geologisk historia. Fur har skapats genom en oändlig mängd vulkanutbrott och är uppbyggd av "moler" , eller så kallad marin diatomit (kiselalger och vulkanisk aska framför allt). Diatomiten ger gott om arbetstillfällen åt Furs befolkning (cirka 1000 personer) och på Fur Moler Kompagni bryts bergarten en masse - en del blir till högabsorberande kattsand. Den som är speciellt intresserad av bergarter och vad de kan innehålla bör bege sig ut på fossiljakt bland "högarna"- fina fynd kan tydligen göras.

På senare tid har ölälskarna funnit ett litet Mecka här i form av Fur Bryghus ( ett så kallat mikrobryggeri). Här tappas 400 000 liter öl per år och det finns många sorter att välja bland. En av dem har fått namnet "Volcano Classic " (vilket låter en aning explosivt.)

Författarinnan Thit Jensen (syster till Johannes V Jensen) har skrivit romanen "Aphrodite från Fuur: den moderne  kvindes udviklingshistorie " Det handlar om en ung kvinna som sätter arbete och självständighet mycket högt. Utgivningsår: 1925.

Från nyare datum är Kim Karmarks "Fortaellinger fra Fur" , en novellsamling illustrerad med unika foton från ön (tagna av Per Andersen). Så här skriver en av recensenterna " Fortaellinger fra Fur" önsker at indfange öens saerlige magi."  Fakta, fantasi, natur och kultur blandas på ett lyckat sätt (enligt samme recensent).

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

aldrig ens hört namnet på ön! Johannes V. Jensen har jag läst. Thit Jensen känner jag igen namnet på, men inte mer

Ingrid sa...

Mrs C: Fur är ingen stor ö och jag kan tänka mig att den sover ganska sött under den mörka årstiden. Jag har själv aldrig varit där men har ibland längtat att få se den Furska naturen ( och visst vill jag prova vulkanöl också.)