onsdag 25 november 2015

Vad magasinet gömde

Jaroslav Seifert med dotter (1931)

Jag säger det igen- det är inne på bibliotekens magasin som de verkliga bokskatterna finns. Gömda för världen, tyvärr. Tack vare Daniel Hjorths bok "Caféliv" lyckades jag spåra upp Jaroslav Seiferts memoarer "All världens skönhet" och ja, boken fanns inne på ett av kommunens biblioteksmagasin. Jag är mycket tacksam för att dessa memoarer inte har gallrats ut.

Seifert tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1984 (och han dog två år senare så det var verkligen i sista ögonblicket). Han var diktare, poet och i min hylla har jag en del av hans diktsamlingar.

Nu ska jag läsa hans minnen och tankar med stor andakt för Seifert skriver om en tid i Mellaneuropas historia som är på väg att glömmas bort. Allt är skrivet i form av små följetonger - det vill säga korta berättelser. Ut ur dimmornas töcken kommer många gestalter att träda fram- minnen från en annan och mycket annorlunda tid.

--
I open my umbrella even when it's not raining,
as a canopy
over the volume of Shakespeare's sonnets
I carry with me in my pocket--

Från dikten "An Umbrella from Piccadilly" av Jaroslav Seifert

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

så mycket roligare med dessa gamla böcker!

Mrs Calloway sa...

vilken underbar diktsnutt! var glad så länge böckerna åtminstone finns i magasinen och inte är gallrade för gott. Seifert finns även här i ett magasin inte det närmsta men näst intill. en får vara tacksam

Kurt sa...

När Steve Sem-Sandberg recenserade Jaan Kaplinskis memoarroman ''Samma flod'', så jämförde han den just med memoarer av Elias Canetti och Jaroslav Seifert.

http://www.estlit.ee/elis/?cmd=writer&id=46378&txt=14635

Ingrid sa...

Hannele: Det är alltid lika spännande att gå på jakt i magasinet!

Mrs C: Jag är mycket tacksam för alla magasinsböcker- den dag kommer väl då många av dem försvinner. Tyvärr och beklagligtvis.

Kurt: Tack för länken och tipset om Jaan Kaplinskis memoarroman. Verkar intressant.