lördag 7 november 2015

Klassikerhelg

Thomas Mann (1929)

Det slumpar sig så att jag just nu läser två romaner av två Nobelpristagare. Det ligger ingen planering bakom detta- snarare är det så att jag ibland tröttnar på allt "modernt" och bara vill gå tillbaka till källan, så att säga. Den klassiska litteraturen. Böcker som är och blir odödliga- åtminstone hoppas jag det.

Så läser jag långsamt Thomas Manns "Doktor Faustus" som jag länge längtat att sätta ögonen i. Det är berättelsen om musikern Adrian Leverkühn och hans egen speciella pakt med djävulen.


Bok nummer två på läsbordet just nu är Johannes V Jensens "Kongens Fald" - med huvudpersonen Mikkel Thögersen  Kungen är Christian II (I Sverige kallad för Christian Tyrann).


Christian II välkomnar en av sina amiraler, SörenNorby.

Søren Norby var i tjänst hos kung Hans och Kristian II. Han hade befälet över den danska flottans största skepp under flera sjöslag mot Sverige och Lübeck. Norby blev av Kristian II tilldelad flera län i Skandinavien, bland annat Gotland från 1517 till 1522 och Sölvesborg åren 1525 till 1526. (Källa: Wikipedia).

5 kommentarer:

Snowflake sa...

Johannes V Jensen hör till mina olästa. Är det en bibblobok du fått fatt i?

Anonym sa...

Snowflake: Jag tror att man kan hitta Johannes V Jensens böcker på biblioteket (kanske på magasinet) - men min bok är inhandlad i Köpenhamn. /Ingrid

Snowflake sa...

Aha, det var avancerat att läsa på danska. :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ofta vill jag läsa lite äldre...

Ingrid sa...

Snowflake: Jag hittade boken i Köpenhamn- Politikens boghall har en hel hylla full av bara klassiker.

Hannele: Det är extra roligt att hitta något som är bortglömt. :-)