lördag 21 november 2015

Något för fågelälskarenVintern är kanske inte den bästa tiden för att studera fåglar om man inte nöjer sig med kråkfåglar (och några till).

Jag bor på en plats där fåglar har extra stor betydelse och där de flockas och studeras (och ringmärks). Många fågelpromenader anordnas under den varmare årstiden. Jag är ingen stor entusiast men jag tycker om att betrakta fåglarna och fundera över deras vägar och vanor.

Kråkfåglar är sluga och dominanta i naturen. Utanför mina fönster flaxar ständigt en hop skator och i toppen på björken (farligt vajande) sitter ofta en stor kråka och kraxar så där lagom olycksbådande. Kajorna är ett gissel för en del som har hus med "fel" skorsten. (De gillar att bygga bon där under tidig vår och de kan proppa till ordentligt). Råkor finns det också gott om i trakten och i parken kan man höra nötskrikans inte alltför vackra läte. Jo, jag är nog omgiven av just kråkfåglar. Därför ser jag fram emot att läsa om Mark Cockers möten med dessa bevingade varelser. Jag har redan kunnat konstatera att han skriver mycket poetiskt och vackert.

As day draws into its final hour, our own falling star has dwindled to a lens of brightness on the southern horizon resting in its own bed of lemon and rose light. I watch the clouds being pushed towards it by a biting northerly. They loom overhead like icebergs in an ocean of cold winter blue, and through this interplay of light and darkness arrive the birds I've come to watch.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Underbar! Du känner visst "Mind of the raven" av Bernd Heinrich? Det är en bok man glömmer inte. Vi har några mer fåglar än kråkfåglar som stannar över vintern.
Känner du den här sidan? Fåglar från....Sverige, från många länder..

http://www.birdlist.org/sweden.htm

Ingrid sa...

Klemperer: Jag kände inte till Heinrichs bok så stort tack för att du tipsade mig. Listan över fåglar ska jag också ta mig en titt på. Jag bor ju annars i ett mycket fågelrikt område (och det är jag glad för). Vi har speciellt gott om rovfåglar och en havsörn lär tidvis häcka bara några hundratal meter från där jag bor .