fredag 6 november 2015

Dagens färg är förvisso grå


Ett häfte med stickbeskrivningar får illustrera novemberdiset utanför mitt fönster.I tidningen Politikens bokbilaga (det är bokmässa i Köpenhamn den här helgen) hittar jag mycket som jag skulle vilja investera i. Först en essaysamling "Horden" av Hans Otto Jörgensen. Här avporträtteras 13 författare från tiden 1872 till 1912 och det är inte bara de allra kändaste som tar plats. "Horden er en gnistrende hybrid mellem et personligt essay , et kondensat af forelaesninger og undervisningsnoter og en halv idiosynkratisk laerebog" , skriver Mikkel Bruun Zangenberg.


Just den här volymen av Ebbe Klövedal Reichs "Danmarksfortaellinger" finns inte längre att få tag på (mer än kanske antikvariskt) däremot går det bra att köpa böckerna separat (tre delar) för de har kommit i nytryck. Ebbe Klövedal Reich har gått ur tiden men hans böcker (och han var produktiv) finns kvar. I nittio berättelser skildrar Klövedal Reich Danmarks historia på sitt sätt och det blir en folkets historia.


Den mytomspunne Tordenskiold kan man läsa om i Dan H Andersens vackert illustrerade bok (men man måste vara stadd vid god kassa för att inhandla det här praktverket). Jag stod faktiskt och bläddrade i boken i Politikens boghall i tisdags men avstod från köp på grund av både pris och tanken på mödan att släpa hem de nära  2,5 kilona.

Jeg vil sjunge om en helt
vidt berømt ved sund og bælt,
om en herre kæk og bold,
om den tapre Tordenskjold.
(Från en dansk barnvisa).

 Tordenskiold levde kort och intensivt- han blev inte ens trettio år gammal.

4 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Det finns många marina hjältar i Danmark, bland andra Willemoes som kom från Assens på Fyn och som inte var gammal när han fick en engelsk kula genom huvudet vid Sjællands Odde, Niels Juel som var med om slaget vid Öland, och Tordenskiold vars porträtt finns eller fanns på alla tändsticksaskar.

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Danmark har verkligen marina anor. Många öar- och mycket att försvara. Boken om Tordenskiold är säkert mycket läsvärd.

Hanneles bokparadis sa...

här ger höstlöven fin färg

Ingrid sa...

Hannele: Höstlöven har blåst bort här - det såg Freja till.