torsdag 2 juli 2015

Läsning i middagshettan


Luften kommer snart att dallra av värme (jag klagar inte för kylan kopplade ju greppet under nästan två månader)- jag hade tänkt att dra mig tillbaka till skuggan och läsa en bok av Annie Dillard - dock inte den som finns på bild ovan.

Annie Dillard har blivit styvmoderligt behandlad här i Sverige - ingenting av henne har översatts så vitt jag kan se sedan hennes "Livet vid ån" (Pilgrim at Tinker Creek) i slutet av 1970-talet. Nu ger Ellerströms förlag ut "Att lära stenar tala- expeditioner och möten" (juni 2015) och den tänker jag så småningom försöka få tag på.


Under tiden läser jag om en amerikansk barndom invid Allegheny River i Pennsylvania. Annie Dillard är född år 1945 och boken tar mig med till ett nu kanske mycket bortglömt 1950-tal i ett annat Amerika. Annie Dillard har ett så vackert och stämningsfyllt språk och meningarna rör sig som jag tänker mig att Alleghenyfloden flyter fram- stilla och med stor värdighet. Jag kan längta till både tiden och platsen- det känns som om jag varit där förut.

Jag tänker att jag borde läsa mera av den här författarinnan. "An American Childhood" är precis rätt bok för en dag som denna.

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Livet vid ån tänker jag på

Hanneles bokparadis sa...

Ellerström ger ut mycket bra.

Ingrid sa...

Mrs C: Jag tycker mycket om Dillards sätt att skriva.

Hannele: Ett mycket gediget förlag!