måndag 31 mars 2014

Städerna vid Volga: Kazan


Kazan, huvudstad i autonoma Tatarrepubliken, R.S.F.S.R.; 179,207 inv. (1926) därav 1/4 tatarer. K. ligger på höjder vid Kazanka, 8 km. ovanför dess mynning i Volga, som under vårfloden översvämmar trakten.-- Kazan är ö. Rysslands andliga medelpunkt, har univ., grundat 1804 (2,156 studenter 1929), stora bibl., astronomiskt observatorium, muséer, flera högre läroanstalter-- ett 60-tal kyrkor och 14 moskéer.---- Det gamla Kazan, som härrör från mitten av 1300-talet, förstördes på 1390-talet av ryssarna, men nygrundades 1438 av en av khanerna av den Gyllene horden, Ullu Muhammed, och blev huvudstad i khanatet Kazan. 1552 erövrades staden av Ivan den förskräcklige, nedbrändes 1774 av Pugatjov men återuppbyggdes av Katarina II.

(Svensk uppslagsbok 1937)


                                               Kazans Kreml, som är ett av världsarven
Kazans kreml är ett av världsarven.

Idag har Kazan över en miljon invånare och är fyllt av vackra byggnader.
 
 


Kazan ligger i Tatarstan och en av representanterna för den tatariska kulturen är författaren och poeten Gabdulla Tuqay (1886-1913) som tillbringade en stor del av sitt korta liv i just Kazan. Tuqay skrev mestadels på tatariska och år 1905 var det för första gången möjligt att ge ut en tidning på detta språk. Tuqay bidrog med artiklar, dikter och olika berättelser i följetongsform.

Tyvärr drabbades Tuqay av TBC och sjukdomen ändade hans liv alltför tidigt. Idag hyllas han som en av de allra största tatariska poeterna och den 26 april (Tuqays födelsedag) har blivit det tatariska språkets egen dag.

Oh, beloved native language
Oh, enchanting mother tongue!
You enabled my search for knowledge
Of the world, since I was young
As a child, when I was sleepless
Mother sung me lullabies
And my grandma told me stories
Through the night, to shut my eyes
(utdrag från dikten "Oh, my mother tongue" av Gabdulla Tuqay).

Mera om Gabdulla Tuqay kan man läsa här.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Skådespelaren Ville Haapasalo, som spelat in en massa filmer i Ryssland, har gjort ett flertal TV-serier åt Finska YLE där han reser omkring i Ryssland och angränsande länder. SVT har sänt två av dessa serier, i den 3:e som heter "Finsk-ugriska folk på 30 dagar" så besöker han bla Kazan (kommer att sändas på SVT).

Ingrid sa...

Kurt: Så intressant! Den serien vill jag mycket gärna se. Tack för tipset!!