tisdag 25 mars 2014

Tematrio: Inledningar


 Lyrans tematrio den här veckan handlar om inledningar. Det kan jag inte motstå. Jag börjar med inledningarnas inledning- från romanen "The Go-Between" (Gudarnas budbärare) (1953). Författaren :  Leslie Poles Hartley.

The past is a foreign country: the do things differently there.Så raskt över till danske Hans Scherfig och  "Det forsömte forår".

"For en del år siden döde en aeldre mand på Österbro efter at have spist et maltbolsje."

Vem mördade latinlärare Blomme? Det får man så småningom veta om man läser romanen (och det är ingen kriminalroman). (Det finns en svensk översättning av boken men den är från 70-talet.)

Det forsömte forår blev jag rekommenderad av en dansk bokhandlare i Randers för mycket länge sedan nu.  Sedan norpade min pappa boken och han blev så förtjust att han köpte ett exemplar till en god vän och  gammal klasskamrat. Det handlar nämligen mycket om skola och skolmiljö- och skolan var oftast ingen trevlig plats under 1900-talets början. Både pappa och vännen E. kände igen alltför mycket i den här berättelsen- men så långt som till förgiftade bröstkarameller gick det inte i deras fall......One September morning, Giovanni Drogo, being newly commissioned, set out from the city for Fort Bastiani; it was his first posting.

Dino Buzzatis klassiker finns också i svensk översättning.

De här tre inledningarna lockar till läsning och de håller verkligen också vad de lovar- det kan jag intyga.

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag ska bli bättre på börjor, är boken tråkig kan jag hoppa över många sidor...

Helena sa...

Dwn första inledningen var ganska ljuvlig :)

Boklysten sa...

Känner inte igen någon av dina tre, men gillar verkligen den första.

Ivo Holmqvist sa...

L. P. Hartleys roman från 1953 är en sorglig historia som lika gärna kunde ha börjat med en annan berömd inledningsrad: "This is the saddest story I have ever heard" (Ford Madox Fords The Good Soldier, från 1915). Joseph Loseys film med Julie Harris och Alan Bates är fortfarande sevärd.

Det är också filmatiseringen av Hans Scherfigs Det forsömte Foraar, med bland andra Frits Helmuth.

En annan lika läsvärd roman på samma tema - ett studentjubileum där man minns gymnasiets sadistiska lektorer - är Franz Werfels Der Abituriententag som Hans Scherfig kanske sneglade på. Den kom 1928, tolv år tidigare än Scherfigs.

Ingrid sa...

Hannele: Jag glömmer oftast inledningarna- det ska till något speciellt- och det där med att hoppa över... jo, det känner jag igen. "Läsa på diagonalen"...

Helena: Visst är den underbar!

Boklysten: Mycket vacker inledning.. visst är det så.

Ivo Holmqvist: Ja, det är en sorglig historia- och jag tycker mycket om Hartleys roman. Jag har inte sett någon av filmatiseringarna- varken den av The Go-Between eller den av Det forsömte foraar. Tack för tipset om Franz Werfels bok.

Ugglanoboken sa...

Håller med om att de här tre lockar till läsning!