måndag 3 mars 2014

Om vådan av att läsa en bok om böcker


Fast jag klagar inte alls- boken om de 501 böckerna som man måste läsa har varit till stor "inspirationsnytta" och jag har speciellt studerat avdelningen "travel writing". Här kan man hitta mycket smått och gott. Jag fastnade för den här trion och åtminstone två av böckerna finns dessutom i svensk översättning (Jag är ganska övertygad om att man kan hitta Johnsons och Boswells resa till Hebriderna i översättning också- jag har bara inte letat tillräckligt).

Den engelska författarinnan Lesley Downer bestämde sig för att resa i Matsuo Bashos fotspår och  besökte samma platser som sin inspiratör och andlige reseledare.  Downers bok var med på den "korta listan" för The Somerset Maugham Travel Book of the Year award" och den finns fortfarande att hitta på många av landets bibliotek. (Japan- den hemliga historien).En säkert mycket läsvärd klassiker från slutet av 1700-talet är "A Journey to the Western Islands of Scotland" och "The Journal of a Tour to the Hebrides" . Samuel Johnson och James Boswell reste tillsammans- ett kanske något omaka par, åtminstone vad gäller ålder och ork. Johnson var vid tillfället över 60 år gammal medan Boswell var en ung man på runt 30. Båda två antecknade flitigt under resan och resultaten kom med tio års intervall. Båda reseberättelserna har slagits ihop till en bok- och om Johnson mera såg turen som en berättelse om Skottland och dess befolkning- den sociala historien- så valde Boswell att se det hela som ett stort äventyr (vilket det säkert måste ha varit). Boswell väntade med att publicera sin resedagbok till efter Johnsons bortgång.

"Together these documents give us a priceless view of two extraordinary men, how they perceived each other and the world they lived in. The whole is very much greater than the sum of its parts"
(Citat från 501- Must-read-books).


Snö och is- vägen norrut har alltid fascinerat mig och jag läser gärna om resor till de här regionerna. Jag tycker om titeln också (Arktiska drömmar i svensk översättning). För den här boken belönades Barry Lopez (han är amerikan) med the National Book Award och Lopez skriver om Arktis och gör nedslag i geologi, geografi, fauna och flora. Undertiteln är "Imagination and desire in a northern landscape". Jag ser mycket fram emot läsningen. En recension av boken i The Guardian finns här.

6 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

om vådan av att läsa Ingrids boktankar. Downer är ju ett måste för en Japan - fantast. Bashos bok En färd i det inre av landet har jag redan. tack för tipset!

Kurt sa...

Men just denna bok av Lesley Downer finns nog inte översatt till Svenska.

Hanneles bokparadis sa...

verkar väldigt lockande

Ingrid sa...

Mrs C: Jag har redan beställt.

Kurt: Oj, har jag sett och förstått så fel- nå, bäst då att hålla sig till originalversionen.

Hannele: Det är ett väldigt bra sätt att resa på.

Mrs Calloway sa...

men, Ingrid, vem har den snygga utgåvan som du har på bilden?

Ingrid sa...

Mrs C: Den kan man nog få begagnad från någon av Amazons "underleverantörer". Jag hoppas att jag kan lägga vantarna på ett ex.!