måndag 10 mars 2014

Arktiska drömmar- myskoxar och "grizbjörnar"


HMS Investigator sitter fast i packisen utanför Banksön (1851)

Denna varma och sköna vårdag känns det nästan lite fel att börja läsa en bok om ishav och arktiska äventyr. Jag hittade ett lite lagom slitet exemplar av Barry Lopez klassiker "Arctic Dreams" i min brevlåda och jag kunde inte låta bli att "tjuvkika" bland kapitelrubrikerna.
Banksön hör till den kanadensiska polararkipelagen och den är mest känd för sin myskoxkoloni och så för ett djur som har dykt upp först på senare år- grizzly-isbjörnen. (Man har DNA-testat exemplaret ovan och konstaterat att det är just den blandningen på björnen.) En "grizbjörn" vill jag nog helst se på ganska långt avstånd.....

Barry Lopez ägnar ett helt kapitel åt myskoxen i sin bok. Myskoxen är en av de få stora djur som har överlevt istiderna - (mammuten dog som bekant ut). "The muskox abides, comspicuously alone and entirely at ease on the tundra, completely adapted to a polar existence.

Ovibos moschatus- myskoxe
    Foto: Tim Bowman

"Arktiska drömmar: visioner och längtan långt i norr" av Barry Lopez (Bonniers förlag 1988). På originalspråket (engelska) "Arctic Dreams- imagination and desire in a northern landscape" (1986)

2 kommentarer:

Anonym sa...

För mig känns det inte fel - och vi hade nästan 22°C igår i Hamburg! "Arktiska drömmar" på svenska kunde vara väldigt bra för mig också - och kanske jag behöver flera månader att köpa boken, så det är möjligt att jag kommer att läsa om packisen på vintern 2015 :)

Ingrid sa...

Klemperer: Här hade vi "bara" 15- men det är den verkliga värmeböljan för mars. Till helgen blir det omslag- kanske passar boken om Arktis bättre då... vintern är väl inte riktigt över ännu....