lördag 8 mars 2014

B som i biografi


 När jag var ung brukade jag ibland gnälla på mina föräldrars val av litteratur- mycket på grund av att de ofta valde att plocka hem biografier från biblioteket. Tråkigt, tyckte jag, kan ni inte läsa något annat? Vänta du bara, sa de unisont - du kommer själv att hamna där så småningom- i biografiåldern alltså.

De fick så klart rätt-någon gång (jag tror att det var runt de 40) började jag själv att dras till de där hyllorna (Lz).  Jag läser gärna biografier - men de ska vara skrivna av människor som "vet vad livet är" och som kan berätta om det på ett fängslande sätt. Om biografin också lutar sig mot en historiskt intressant tid blir det givetvis extra spännande. Man kan väva in så mycket i biografier.

På min vill-läsa-lista idag har jag "The Book of Margery Kempe" och den boken torde vara en av de allra äldsta memoarböckerna som skrivits. Margery Kempe levde mellan 1373 (cirka) och 1438. De här memorarerna är dikterade för Margery var analfabet (trots att hon kom från samhällets övre skikt).  Margery Brunham som hon först hette, gifte sig med John Kempe när hon var cirka 20 år gammal. Hennes berättelse startar strax efter det att hon fött sitt första barn (hon fick i allt 14). Efter många års äktenskap slöt hon ett avtal med sin man- om hon betalade hans skulder (hon hade just ärvt en stor summa pengar från sin far) skulle han tillåta henne att resa. Det blev som Margery ville och så for hon på pilgrimsfärder till Palestina, Rom och till Santiago de Compostela.

Summan av allt blev en kortfattad självbiografi. Den tänker jag läsa.

Kanske kan även den här boken vara något?

Från Eddan till Ellen Key : texter om och av kvinnor från medeltiden till 1900 / valda och kommenterade av Beata Losman  ISBN 91-7346-263-2 (inb)

Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis, 1993
Svenska 216 s.
 


 Sally Morgan är en australisk konstnär och författare. "My Place" kom ut år 1987 och blev snabbt en bästsäljare i hemlandet. "My Place" handlar om att hitta sina rötter. Sally Morgans mor var aborigin och det var något som skulle döljas till varje pris. Sally lurades därför att tro att hon var av indisk härkomst. Så småningom yppades sanningen och en helt ny värld öppnade sig för Sally- hon kände sig plötsligt som en del av något större och mäktigare. "we weren't just this small isolated family in the non-Aboriginal community, we were part of this huge family and that really gave us a sense of belonging, that was very important".

I mina händer just nu: Claudia Rentons "These Wild Wyndhams"- en bok om de tre systrarna Wyndham och deras tid. Mary, Madeline och Pamela levde alla under den där "gyllene tidsåldern" den som också kallas för La Belle Epoque. Konst, politik, litteratur... allt blandas i den här boken (tillsammans med systrarnas privata bekymmer). Claudia Renton har fått mycket beröm för sin bok och efter ett par kapitel har jag inte hittat något som gör att jag ångrar inköpet av den här biografin.

7 kommentarer:

mimmimarie sa...

Vilka fina exempel på kvinnliga biografier du lägger fram. Margery Kempe hamnar direkt på min lista.

Hanneles bokparadis sa...

hihi, jag har länge varit i biografiåldern :)

Mrs Calloway sa...

det var verkligen fyra intressanta tips! jag antecknar

Jenny B sa...

Hmm, jag har visserligen uppnått åldern men fortfarande inte känt dragningen till biografier - tills jag läste ditt inlägg. Att kunna få läsa om Margery Kempes liv, hundratals år senare, är fascinerande.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag har beställt ett begagnat ex. av Kempes memoarer.

Hannele: Jag gjorde inte biografidebut förrän i 40-årsåldern men det är förstås ett tag sedan nu... :-)

Mrs C: Kempes bok är jag själv speciellt intresserad av.

Jenny B: Visst är det nästan otroligt att sådana gamla anteckningar/skrifter bevarats genom åren....

Anonym sa...

Det är bra!
Jag har en gammal "cassette tape" från Heidelberg, när jag var student, med sex radio-biografier. 5 finns kvar - om Margery Kempe, Teresa van Avila, Margarete Ebner, Catarina von Siena och Dorothea von Montau. Det var verkligen roligt att lyssna på. Men jag visste ingenting om "The book of Margery Kempe"...

Ingrid sa...

Klemperer: Intressanta namn- jag har precis fått hem Margery Kempes bok- så snart ska jag sätta ögonen i den.