tisdag 25 oktober 2011

Il faut lire...

Vill man förkovra sig i ett speciellt språk måste man läsa böcker, tidningar etc på detsamma. Min lokala ICA-handlare har börjat sälja tidskriften "Paris-Match"- visserligen är den inte vad den en gång var på 60-talet (för jag är gammal nog att minnas ) men vad gör man inte för att försöka friska upp språket och dessutom läsa senaste skvallret (för det är nog mest det som tidskriften numera innehåller).
Men- jag kunde också läsa om filmen "L'Ordre et la morale" som ska börja visas i Frankrike i mitten av november. Det är en film som handlar om ett uppror på ögruppen Nya Kaledonien år 1988.

Filmen baserar sig på den här boken av Philippe Legorjus.
Nya Kaledonien ligger i söderhavet och är en fransk koloni- av världens nickelfyndigheter står ögruppen för hela 25%. Inte undra på att kolonialmakten inte vill släppa greppet då. År 1988 kom det till stridigheter på öarna och ett gisslandrama. Avtal om ökat självstyre för Nya Kaledonien slöts 1988 och 1998. År 2014 kan öarna bli självständiga. Den största befolkningsgruppen utgörs av kanaker.


Tord Wallström besökte Nya Kaledonien i mitten på 70-talet och han har skrivit om detta i sin bok "Vattenrymden" (en bok som jag läste med glupande "aptit" när den kom ut- och jag var fast besluten att hoppa runt i söderhavet, jag också). Tord Wallström tyckte hjärtligt illa om Nya Kaledonien .


" Nickel är ingen vänlig metall- för många allergiker är den ett gift som kan förpesta deras liv. En ö som är gjord av nickel är ingen plats för mänskligt liv. De oändliga bergen är nästan nakna. Jag vet inte om det alltid varit så eller om det är människorna som gjort det så, men när bussen dånar fram på grusvägen får jag för mig att jag är på väg bort från jorden och att jag redan har mellanlandat på en främmande planet, där marken är fientlig. Jag börjar avsky Nya Kaledonien."


"Vattenrymden- Söderhavet 20 år efter kapten Cook" kom ut på Norstedt& Sönders förlag år 1977.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Kul att hitta sånt i mataffären, jag hittar bra filmer :)

Granne med potatisodlaren sa...

Kul att få minnas om Kaledonien. Jag skrev om öarna när jag vickade på Utrikespolitiska institutet. Då 1985 hade upproret börjat. För att förminska kanakernas rättigheter kallades öriket Bountyland, du vet efter den amerikanska kokoschokladbiten. Tack för tipset om filmen den ska jag hålla koll på. Vem vet, den kanske dyker upp som DVD.

Oh, ljuva tider de med gamla Paris/Match från 60-talet. Kul om den är lättillgänglig.

Ingrid sa...

Hannele: Jag hade gärna hittat bra filmer också. :-)

Ingrid sa...

Granne med potatisodlaren: Bountyland... otroligt. Jag hoppas att filmen går att få tag på så småningom.