måndag 18 juli 2011

En jubilar- 1951


Vilket innebär att Buddenbrooks firar i år också- hela 110 år (boken kom ut 1901). Så här citerade och skrev Åke Runnquist år 1951:


"Denna roman är en bok som det inte kommer att gå att förstöra. Den kommer att växa med tiden och läsas av många ytterligare generationer; den är ett konstverk av det slag som verkligen står höjt över tiden, som inte rycker oss med sig som stormen men som så småningom oövervinnligt övertygar oss med mjuk övertalning" . Dessa profetiska ord skrev en framsynt berlinkritiker 1901 om den nyutkomna boken "Buddenbrooks" av den unge Thomas Mann.

I år firar romanen femtioårsjubileum utan att dess popularitet tycks ha minskat. S. Fischer Verlag i Frankfurt firar saken dels med en bibliofilupplaga i 300 exemplar, signerad av författaren, dels, vilket nästan är finare, med en vanlig upplaga på 10 000 exemplar. vilket för boken till den aktningsvärda totalsiffran av 1 180 000 exemplar!""


Jag själv undrar hur många exemplar av boken som finns idag? Och visst är det precis som den där berlinkritikern skrev 1901- det är en bok som använder mjuk övertalning- visst är det så?

2 kommentarer:

violen sa...

Och jag kvar läsningen av den! Min lyckans ost!

Ingrid sa...

Violen: Du har verkligen något att se fram emot!!