fredag 15 juli 2011

Det där med klassiker

En klassiker från mina egna hyllor: André Gides "Jordisk föda" utgiven i kokardserien på W & W.Det där med klassiker och vilka böcker som ska tilldelas klassikerstatus- ja, det kan man givetvis ha synpunkter på- men intressant är det i vilket fall som helst att läsa artiklar och listor över de böcker som "får den äran".


Bokförlaget Tiden (som har gått i graven) gav under ett antal år ut många fina klassiker från flera länder. Det finns andra förlag som också dragit sina strån till stacken för att berika oss läsare- och Enn Kokk har skrivit ett mycket fint inlägg om detta.


Kulturrådets lista över klassiker kan man studera HÄR- mycket smått (stort) och gott att låta sig inspireras av- jag tänker i alla fall ta mig en närmare titt på dessa titlar för att eventuellt förse mig med några av dem som lockar mig mest... jag lär bli svårt frestad vid genomgången.

6 kommentarer:

Holly Hock sa...

Intressant lista! Flera titlar här jag aldrig hört talas om tidigare och det lockar, precis som du säger! /Therese

Mrs Calloway sa...

En riktigt aptitlig lista. Väl vald.
Några titlar förvånar.

Linnea sa...

Själv har jag aldrig tänkt på att man faktiskt kan "utse" klassiker. Själv har jag en väldigt glidande skala för vad som räknas som klassiker och kan nog tycka att ganska många "moderna" klassiker också är klassiker. Den mesta litteratur som lever kvar efter X antal år tycker jag är klassiker, i någon mening. Jag borde kanske omvärdera det!

Vad förvånad jag blir över att Tiden har gått i graven, för den delen. Det förlag som har Harry Potter under sina vingar borde ju klara sig, trodde jag.. :/

Ingrid sa...

Holly Hock: Massor av titlar som är helt okända för mig också- jag tycker att det är en intressant lista.

Mrs C: Jo den är verkligen "aptitretande" och ja, jag blir också förvånad över en del titlar.

Linnea: Jag tycker inte att du ska omvärdera- jag har nog själv en ganska vid syn på vad som är en klassiker- men visst kan man diskutera... det borde man kanske göra?

Metta Karlsson sa...

Ja en mycket intressant lista. Ser några bekanta titlar men flera man aldrig hört talas om :)

Ingrid sa...

Böcker x 3: Just de där man aldrig har hört talas om verkar så extra intressanta!