fredag 22 juli 2011

Anna Johannesdotter- barnamörderska

Vänersborg- för ganska länge sedan





I sin bok om tystnader skriver Eva Österberg också om barnamörderskan Anna Johannesdotter som år 1890 blivit dömd till ett års straffarbete att avtjänas i länscellfängelset i Vänsersborg. Detta fängelse hade öppnats år 1851. Cellfängelset var en ny institution och man ansåg att fången skulle få tillfälle att begrunda sina synder i ensamhet- i en cell. Detta skulle leda till ånger och återgång till ett hederligt liv.




I fängelset tvingades således Anna Johannesdotter till tystnad under de flesta av dygnets timmar. Som avkoppling hade hon möjlighet att läsa "Andaktsbok för Fångar" författad av predikanten Peter Fjellstedt. Däri fanns bland annat följande rader:




Fängelset är nu ditt hemwist. Din samwetsfrid, din lefnadsglädje, din ära, din frihet, allt är förloradt. Här helsar dig ingen glad röst, ingen hand trycker din för att bjuda dig wälkommen, ingen fröjdar sig öfwer din ankomst. En owärdig gäst, en föraktad främling är du här; utestängd från umgänget med kära anhöriga och wänner, innestängd inom dystra wäggar med ditt onda samwete, med dina oroliga tankar, med ditt fridlösa hjerta---- Straffet följer synden i spåren. Har du hoppats att kunna undwika straffet? Fängelset bewisar för dig, att Guds rättwisa kan finna dig."





Peter Fjellstedt (1802-1881)




2 kommentarer:

JanB sa...

Ingrid, har du läst Göran Bergstrands "En själasörjares dilemma"? Om Anna Månsdotter, Yngsjömörderskan, och hennes präst, som blev knäckt för livet av sitt uppdrag.
Du är så produktiv så jag hinner nästan inte med att läsa din sida! Men är på god väg med Eyvind Johnson (fast lite PO Enquist och Hammarskjöld måste det också bli!). Önskar fortsatt god sommar; åker till södra Öland imorgon. Jan

Ingrid sa...

Jan: Jo, jag har läst- jag har också Yngve Lyttkens bok om hela rättegången här någonstans. Anna Månsdotter måste ha varit ett mycket svårt fall för en ung präst.

Eyvind Johnsons bok om Krilongruppen kommer att stanna kvar länge hos mig....

Hoppas att vädret är fint på Öland! Den vackra ön! Ha en fin vistelse där, önskar jag!