fredag 29 juli 2011

Vad tar ni med till landet?

Den frågan ställdes av Bonniers förlag under sommaren 1953. Här är böckerna de speciellt rekommenderade för semesterläsning:

Pearl Bucks roman "Den dolda blomman"., "som ömsint och vackert berättar om ett blandäktenskap och är fylld av djup kunskap om öst och väst och varför de två aldrig kan mötas..."

Edna Ferbers "Jätte" (se bilden) (Den blev väl till film också? Med James Dean?)

Charles Morgans "oändligt finstämda och kultiverade roman Morgonvind. En berättelse i pastellfärger om svärmande ungdomar i en värld som nu är borta, det edwardianska England....

5 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Pearl Buck var jag mycket förtjust i en gång i tiden. Den dolda blomman, Den goda jorden, Sönerna, Wang Lungs barnbarn, Kejserlig kvinna. Miljön, kulturen, filosofin, kvinnornas situation - allt fascinerade. Kanske dags att läsa om?
Nyutgivning?

Hannele på Hisingen sa...

Jätten är riktigt bra film.

Ingrid sa...

Mrs C: Jag tror att jag har läst "Den goda jorden"- men annars är det nog dåligt för min del vad gäller Pearl Buck. Det vore trevligt med en nyutgivning.

Hannele: Jag ska faktiskt ta mig en titt på Discshop efter Jätten- den vill jag gärna se!

snowflake sa...

Fascinerande vilket språk de använder i sina rekommendationer, med ord som "finstämd" och annat mjukt. Inte ett deckartips i sikte! Det vore roligt med nedslag vart tionde eller kanske femte år, att se hur tipsen förändras.

Jag hade också en Pearl Buck-period, med Den goda jorden och kejserlig kvinna. Men sen läste jag en riktigt usel bok av henne och då tappade jag tråden.

Ingrid sa...

Snowflake: Jo, det är mycket med just "finstämt" och inte många deckartips- men.. jag har upptäckt att i senare upplagor av BLM får deckarna mera utrymme. Pearl Buck har jag inte läst så mycket av- men någonstans finns en eller två böcker av henne bland mina hyllor.