fredag 24 juli 2009

Den mindre halvan av världen


"Den mindre halvan av världen" är namnet på en samling av 17 noveller (från Tyskland) som getts ut av Bokförlaget Tranan. (Det är också namnet på den sista novellen i boken- skriven av Alissa Walser).
-
Den här boken har jag lånat på biblioteket. De sjutton författarna är alla "moderna". Jag har ännu inte börjat läsa men har ögnat igenom förordet (skrivet av Lotta Lundberg). Jag citerar (och det är verkligen tänkvärt): " Novellerna i den här antologin är lyfta ur ett hav av god tysk litteratur." --- " För det är något besynnerligt med Sveriges relation till Tyskland. Mitt i Europa ligger EU:s största land som Sverige är ekonomiskt beroende av men hur många svenskar läste under året som gick en tysk författare? Tyskland översätter långt fler svenska författare än Sverige översätter tyska."
-
" Är det tyskarna som inte lyckas presentera sig själva som poeternas och filosofernas land längre, eller är det Sverige som vänder ryggen mot havet?"
-
Själv hade jag tyska som andra främmande språk en gång i tiden (1962 - då började jag klass 7 i grundskolan i Malmö). Tyskland ligger så nära Skåne- och det kändes inte bra att inte behärska tyska. Jag tycker att det är tråkigt att tysk litteratur verkar ha en så blygsam plats bland all annan litteratur här i Sverige. Jag ska göra vad jag kan för att bättra på min egen statistik vad gäller antalet lästa tyska författare/böcker.
-

3 kommentarer:

Bokmoster sa...

Å, så bra skrivet. Jag har också haft lite synpunkter på det där i min blogg tidigare, att Tyskland faktiskt är Sveriges största handelspartner, det folkrikaste landet i Europa osv. Fram för mer tyska författare, heja, heja! :-)

Bai sa...

For ein fin tittel på den novellesamlinga. Den fekk eg lyst til å lese.
Eg har også tenkt på å lese meir tysk litteratur, og kanskje kunne friske opp skuletysken nok til å lese på tysk etterkvart også.

Ingrid sa...

Ja visst känns det konstigt att tysk litteratur inte uppmärksammas på det sätt som den säkerligen förtjänar. Bai- jag håller också på att kämpa med min tyska... den har jag inte använt på mycket länge....