tisdag 21 juli 2009

Tema-trio spänning


Ämnet för Lyrans tema-trio denna vecka är spänning:
Ibland överträffar verkligheten dikten - och två av min böcker i trion hämtar jag från just historiens stora smörgåsbord av "olidligt spännande händelser...."
1. Yngve Lyttkens har skrivit om flera svenska kriminalfall (mest känd är han säkert för "Yngsjömordet"). Mitt val blir "Dramat på Broxvik". "Aldrig har en rättssak så upptagit den svenska allmänheten som det s k dramat på Broxvik i slutet av 1890-talet". Kammarherre Evert Taube von Block på Broxvik insjuknade häftigt en novemberdag 1895 och dog efter ett par veckor. Han påstods ha blivit förgiftad av sin hustru- detta rykte spreds av framför allt en viss fröken Helga Fagersköld (hon vistades hösten 1895 på Broxvik). Lyttkens har gått igenom rättegångsprotokoll och många andra dokument- resultatet är en mycket spännande bok- mera spännande än vilken deckare som helst!
-
2. Som nummer två i min trio tar jag "Manhunt- the 12-day chase for Lincoln's Killer" av James L Swanson. Man får följa Booths flykt timme för timme - jakten på Booth var en av de absolut mest intensiva i USAs kriminalhistoria. Här engagerades både "Union cavalry" och poliser- detektiver.... på en jakt från Washingtons gator till Marylands sumpmarker. James L Swanson har skrivit en väldigt intensiv bok.
-
3. Till sist i trion- en Maria Lang. Jag tycker att "Farligt att förtära" platsar bra när det gäller mycket spännande läsning. Fyra mord och giftmord dessutom- cyankalium och arsenik. Jag minns att jag tyckte att boken var "jätteläbbig" när jag läste den för första gången. Jag gillar Maria Lang!

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Intressanta val - den enda jag läst är Maria Lang. Men du har naturligtvis rätt i att verkligheten ofta är mer spännande än dikten.

Ingrid sa...

Ofta är det så, tycker jag.Speciellt boken om jakten på Lincoln's mördare är verkligen mycket spännande- men Maria Lang ligger också högt på spänningsskalan.