torsdag 16 juli 2009

Vasil Bykau: VeteranenDen här boken är utgiven av Ruin förlag. Den är inte omfångsrik- bara 70 sidor - men det är täta sidor.... och efterordet av översättaren Nils Håkansson är på cirka 10 otroligt lärorika sidor.

-

Stupak är en före detta soldat som kommit hem från kriget i Afganistan- hans fru orkar inte med honom och har därför slängt ut honom från det gemensamma hemmet- nu bor Stupak i största armod i ett ruffigt garage- han super och lever ett torftigt liv i största allmänhet. I Minsk (huvudstaden i Belarus) hamnar han i en demonstration och blir varse kravallpolisens brutalitet (han är mycket nära att bli arresterad och sönderslagen själv)- han grips av stor ilska och bestämmer sig för att ta livet av "högsta hönset" (det vill säga landets president) som han anser vara skyldig till allt ont som hänt i landet. Men.... det går inte alls som Stupak planerat.....

-

Den här boken är ett dokument över ett totalitärt samhälle men också ett dokument över en människa och hur han beter sig för att överleva i just ett sådant samhälle. Den väcker tankar... vad är en människa beredd att göra för att få äta sig mätt.....t ex...

-

Nils Håkansson redogör i sitt efterord för skillnaden mellan begreppet Vitryssland och Belarus.

" Om landet kallas Vitryssland eller Belaryssland antyder det förstås att landet "egentligen" är en del av grannen i öster. Om landet heter Belarus framhävs i stället den historiska och språkliga och kulturella särprägel som skiljer det från Ryssland och som just därför tidvis har varit så problematisk för regimen i Minsk"

-

Det är värt att notera att Vasil Bykau tvingades leva i exil från 1997 och fram till en månad före sin död (juni 2003). (Han dog således i Belarus).

-

Veteranen har inte kunnat ges ut i Belarus. I Sverige har tidigare utgivits "Grustaget" av samme författare (översättning av Staffan Skott).

-

Sammanfattningsvis: Det här var en bok som fick mig att tänka till ordentligt- den väckte mitt intresse för landet Belarus och jag hoppas att kunna få läsa flera böcker av Bykau. ("Grustaget" ska jag beställa inom kort- jag har sett att den finns att få antikvariskt).
-
Belarus flagga. (versionen från 1991-1995 ) som är en symbol för den demokratiska rörelsen i Belarus.

Inga kommentarer: