tisdag 23 juni 2009

Om poesi

Både Petter och Sören har skrivit om poesi på sina bloggar. Jag ska bidra med lite av den varan också.
-
Jodå, visst kan man leva utan poesi men livet skulle bli f-n så mycket fattigare, det tycker då jag. För mig har poesin varit en tillflykt under svåra tider i mitt liv- min "egen"självhjälp kan man kanske säga. Poeterna har varierat men kraften har de gett. Det tackar jag för.
-
Poesi behöver inte vara högtravande och "svår" för att vara bra och stärkande. Alf Henrikson, Piet Hein... är exempel på motsatsen. Det finns många andra.
-
Idag föll jag för frestelsen och köpte "Trötta mäns skönhet" av Jacques Werup.

" Att tända en lampa hos någon
som fyllt sitt glas till brädden
med mörker?
-
En gest som inget kräver,
sällan några dikter får.
En röst som inget lovar.
-
Att dela en måltid med någon
som vet var gränsen går
för vanmakt?
-
Inte mycket, men likväl
ett stycke besegrad ensamhet,
en ringa tröst som kanske ändå
en stund tar död på döden.

7 kommentarer:

Petter Malmberg sa...

I och för sej menar du väl det här inlägget.
Själv tillhör jag ju de som läser poesi. Men ibland kan det sättet poesi beskrivs på kännas lite underligt. Jag tycker inte det är högtidligare att läsa en diktsamling än att se en tv-serie.

Vixxtoria sa...

Det är kanske inte högtidligare, Petter, men man behöver liksom lite mer tid än vad själva orden ger sken av. Eller så är det inte poesi.

Ingrid: Jag har aldrig läst Werup egentligen (bara hört uppläsningar av honom), och aldrig tyckt särskilt bra om honom. Men det här var väldigt fint.

Fortsätt gärna med dikter då och då, själv brukar jag mest läsa Eeva Kilpi när jag borstar tänderna.

Ingrid sa...

Poesi kanske kräver lite mera stillhet och eftertänksamhet- men visst tycker jag också som dig Petter- det ska inte "gå troll i det" (i avsaknad av bättre ord).
Vixxtoria: Själv är jag mycket svag för just Werup- jag gillar hans humor också- och så är han en god musiker också... men jag är gammal Malmöbo förstås.. och speciellt Werups bok "Hemstaden" kunde jag verkligen känna mig hemma i...

Vixxtoria sa...

Jag borde ge Werup en chans. Jag tror det är hans egna uppläsningar som jag inte gillat, för orden och dikterna i sig är det inget fel på. Jag får läsa dem högt för mig själv.

Søren sa...

@ Ingrid: Tak for at tage dette emne op :-)

Jeg er i humør til digte om kærlighed. Har du et forslag?

Ingrid sa...

Kärleksdikter- jag tänker mycket på (som du) Pablo Neruda, Love Poems of Rumi, Rabindranath Tagore har skrivit många vackra dikter om kärlek också, William Butler Yeats.. Bland svenska poeter tänker jag främst på Maria Wine.

Søren sa...

Tak for tips, dem vil jeg tjekke :-)