fredag 19 juni 2009

Sommarläsning... noveller.....

Jag som inte brukar uppskatta tegelstenar har nu försett mig med en sådan... (om man nu kan kalla en bok på 509 sidor för en tegelsten, men det gör jag...)

-

Somerset Maughams Collected Short Stories: Volume 1 (och den kommer att följas av flera volymer)

-

Jag är helt uppslukad- vilken mästare han är, Maugham. Jag hade glömt bort hur bra han skriver just noveller. I morse hann jag med både "Rain" och "The Fall of Edward Barnard"- den senare novellen anknyter faktiskt en del till "The Moon and the Sixpence"- lite av samma tema. "To thine own self be true".

-

En del av novellerna har söderhavsanknytning och jag kommer att tänka på en bok som jag läste för många år sedan -"Vattenrymden" av Tord Wallström (kom ut 1977). Den boken var nära att förändra mitt liv den med (precis som "The Moon and the Sixpence")- tyvärr kom jag aldrig iväg till Söderhavet... men jag glömmer aldrig hur absolut fascinerad och gripen jag blev av Wallströms bok- jag till och med skrev brev till honom! Nu ser väl Oceanien annorlunda ut både fysiskt och politiskt men "Vattenrymden" kan jag absolut tänka mig att läsa om.

Inga kommentarer: