fredag 26 juni 2009

Min läsning år 1965

Detta nummer av Bildjournalen är från 1960.
-
Hos Boktipset - na na ni na ni nanna hittade jag en rolig uppmaning-

-

"Min och din läsning, för x antal år sedan." Jag tänker dela upp uppmaningen (annars blir det för mastigt för mig)- jag startar med år 1965- då var jag 15 år , en snutig och sur tonåring som läste Bildjournalen och Rave- med korta kjolar och svart eyeliner... (det var mycket OP-mode då vill jag minnas). Varje lördag eftermiddag lyssnade jag på "Tio i topp" med högsta ljudstyrka ....

-

Böcker som jag läste... jag var på väg in i vuxenlivet (tyckte jag själv i alla fall)- jag var en flitig kund på biblioteket och jag minns speciellt "På västfronten intet nytt" av Remarque- den boken gjorde ett otroligt starkt intryck på mig. "Anne Franks Dagbok" var en annan bok som berörde mig mycket. Jag hittade Vilhelm Mobergs Utvandrarserie och slukade den. (Den fanns i föräldrarnas bokhylla). Karin Boyes dikter.... och så Kerstin Thorvalls "Flicka i April" och hon skrev väl "Boken till Dig" också.

-

I skolan tvingades vi läsa "Kallocain" (också av Karin Boye) minns att jag tyckte att den var helt OK. Annars sov jag mig mest igenom lektionerna i svenska språket och litteraturen (det hette så på den tiden)- läraren var inte särskilt inspirerande. Det var allt tur att jag hade ett alldeles eget intresse för att läsa (annars hade jag kanske aldrig öppnat en bok mera i mitt liv).

-

Ute i världen var det oroligt- det var krig i Vietnam- rymdkapplöpningen pågick för fullt- mina tonår var mycket präglade av det kalla kriget. Det sjöd under ytan lite här och var- och kulmen kom år 1968. Då kokade det över!

3 kommentarer:

violen sa...

Jag är född 1955 och kommer lite snett efter dig in i bildjournalen, vietnamkriget och 1968 (då jag gick i åttan). tioitopp och kvällstoppen!

Du tillhör väl också den generation som inte läste ungdomsböcker för de fanns ju inte! möjligtvis då kitty, cherry ames osv. Jag har liksom hoppat över det stadiet och gick direkt på vuxenlitteraturen.
När de andra analyserade kittyböcker i nian läste jag En dag i Ivan Denisovitjs liv.

Vixxtoria sa...

Det är typ 23 år mellan oss, men när jag var 15-16 läste jag också Remarque, Moberg och Boye. Lite tidigare Anne Frank, och lite senare Kerstin Thorvall.

Visst är det intressant att man läser samma böcker vid samma tidpunkt i livet, fast man tillhör olika generationer?

Och så är det intressant att man läser samma böcker vid olika tidpunkter i livet, fast vid samma tidpunkt rent kronologiskt. (Eller - det där blir lite konstigt. M en som att du och jag som tillhör olika generationer samtidigt skulle läsa Snörmakare Lerholm (fast den läste jag för tio år sen, men du förstår vad jag menar...)).

Usch vad rörigt. Nu ska jag återgå till mitt jobb (det är det som gör mig så rörig i huvudet idag), men det var kul att läsa om din läsning 1965, det var bara det jag ville säga :-)

Ingrid sa...

Violen: Cherry Ames (fniss)- sjuksköterskan... jag läste inte så många böcker om henne- - du har rätt så klart- det fanns inte så mycket ungdomslitteratur- Kerstin Thorvall var väl en av de få författare då som hade fattat att man kunde skriva för tonåringar. Ivan Denisovitjs liv låter väldigt avancerat för en niondeklassare! Jag tror inte att jag hade klarat av Solsjenitsyn när jag var 15.

Vixxtoria: Väldigt intressant att höra att du läste samma böcker som jag vid samma ålder och jag fattar precis vad du menar ang Snörmakaren! Jag minns nu att jag också läste en del Maria Lang som yngre tonåring- hon var min första deckarförfattare.