tisdag 30 juni 2009

A Thousand Years of Good Prayers av Yiyun Li


Jag har läst en samling noveller av den kinesiska författarinnan Yiyun Li. För dessa tio noveller vann hon "The Guardian First Book Award" (2006) och "A thousand years of good prayer" blev även "shortlisted for the Orange Award for New Writers". Trots klibbig sommarvärme och ganska liten läslust kunde jag inte släppa den här boken. Yiyun Li tar oss med till det moderna Kina- hon går under ytan och beskriver för oss hur kulturrevolutionens klor fortfarande gräver djupt i det kinesiska samhället. De liv och personer hon skildrar är helt vanliga människor i dagens Kina- ofta med tragiska öden.
-
I novellen "Extra" möter vi Granny Lin som blir "övertalig" vid den fabrik hon arbetat vid för många år- hon tvingas att gifta sig med en mycket äldre man som har Alzheimers- allt för att klara av försörjningen. I slutet av berättelsen sitter Granny Lin på gatan- utslängd- "The happiness of love is a shooting meteor; the pain of love is the darkness following".
-
Death is Not a Bad Joke if Told the Right Way.
-
Yuyin Li hoppas jag kunna läsa mera av- "A Thousand Years of Good Prayers" berättar framför allt om ett Kina som inte ska glömmas bort och sopas under mattan. Jag har många tankar och funderingar efter att ha läst boken. Det är så god litteratur ska fungera.

Inga kommentarer: