tisdag 23 juni 2009

Om snörmakare och andra "bortglömdheter"

Nu är jag en bra bit in i boken om Snörmakare Lekholm och hans familj från Kristianstad. Riktigt trevlig bok- författaren blandar humor med allvar på det där speciella sättet som får mig att tänka på både Hjalmar Bergman och lite grann också på Piraten. Jag tycker absolut att Gustaf Hellström ska upp från glömskans mörker (fast jag har sett att det finns ett Gustaf Hellström-sällskap så helt bortglömd är han naturligtvis inte).
-
Här är en scen som jag riktigt kan se (och höra) framför mig: (Den handlar om Anders Lekholm- militärmusiker): "Ibland, när oväsendet, skriket eller slagsmålet mellan barnskaran, till vilken farbror Anders under verkligt rekordartad tid blev fader, steg till alltför våldsamma proportioner, kunde han ingripa i egen hög person och bjuda tystnad. Det skedde på det sättet, att han beväpnade sig med sin stora bastuba, öppnade dörren till det rum, där oväsendet fördes, strök undan knävelbåren, satte instrumentet till munnen och bölade som en tjur. Så tog han åter instrumentet från munnen och sade: "Här ska va tyst!"
-
En annan bok som jag letat fram ur mina gömmor är "Mälarpirater" av Sigfrid Siwertz. Jag minns boken väl eftersom min pappa brukade läsa högt ur den för mig när jag var barn. (Han hade även "Tre män i en båt"av Jerome K Jerome och Bock i örtagård (Nilsson-Piraten) på sin högläsningslista. (Smörgåsbordet på Hotell Horn i Malmö tillhör väl en av svensk litteraturs mest kända skriftliga matorgier.....)

3 kommentarer:

vixxtoria sa...

Vad härligt att du kommit igång med Snörmakaren, och att du gillar den. Jag hade glömt att den utspelar sig i Kristianstad.

Och Bock i Örtagård! Härom dagen försökte jag komma på tre böcker av Piraten, och kom bara ihåg Bombi Bitt och Bokhandlaren (och hade inte google till hands heller). Det var länge sen jag läste den!

Mälarpirater har jag faktiskt aldrig läst, men förstås hört talas om. Den får mig alltid att tänka på en av min pappas gamla pojkböckerna som jag läste som barn, som hetter "Salta prickar". Den är säkert inte lika bra som Mälarpirater, men när jag var 8-9 år tyckte jag den var väldigt spännande, och den handlar ju om barn i skärgården.

snowflake sa...

Jag har också läst Mälarpirater, undrar om det fanns nån typ av serie eller speciell utgivning, för det känns som att böckerna hör ihop på nåt vis, redan innan Ingrid knöt ihop dem. Svalans förlag eller nåt sånt?

ingrid sa...

Min upplaga av Mälarpirater är utgiven av Bonniers folkbibliotek och tryckt 1948. Bonniers folkbibliotek kan kanske ha gett ut många böcker av denna typ? Svalan kan jag också tänka mig förstås.
Vixxtoria: Bokhandlaren som slutade bada finns i min hylla, den med (men så klart är den arvegods efter min pappa- han älskade Piraten)