onsdag 24 juni 2009

Mälarpirater av Sigfrid Siwertz

Mälaren (fotot från Wikipedia).

Jag har läst ut "Mälarpirater"- en bok som fick mig att minnas skolår från tidigt 60-tal och också högläsning hemma i vardagsrummet för många år sedan.
-
Boken handlar om att bli vuxen- och också om äventyr- att ta ansvar och att våga sådant som man inte trodde att man skulle våga.
-

Huvudpersonerna är bröderna Georg och Erik och deras kamrat Fabian (och Fabian är inte persona grata i Georgs och Eriks hem- ett hem som är ett fosterhem eftersom bröderna är föräldralösa.) Sommarlovet har just börjat och pojkarna ser fram emot lite ledighet och avkoppling- men tant Leontine och farbror Konrad (fosterföräldrarna) har helt andra planer.
-
Här talar tant Leontine: " Ni tiger, när jag talar. Om en kvart är ni klädda, annars blir det ingen mat. Hur kan man ha samvete....
Dörren slog igen med en skräll. Georg mumlade i kuddarna:
-Sabla Kalvstek!
Erik ekade
-Sabla Långkatekes!"
-
Pojkarna bestämmer sig för att vara olydiga och de följer med Fabian i en segelbåt (som sedan kapsejsar)- trion räddar sig till en holme (som är bebodd)- och där kan de "låna" ytterligare en segelbåt- med den beger de sig ut på ett stort äventyr på Mälarens vatten... (eftersom den första segelbåten återfinns tom och kapsejsad utgår alla från att pojkarna drunknat).
-
Georg som först blir kuschad av Fabian lär sig att segla- tar kommandot och blir den som börjar lära sig hur man ska ta sig fram i livet.
-
Jag tycker att "Mälarpirater" är en småtrevlig bok- precis lagom lämpad för sommarläsning.
-
Slutraderna så:
" Men Georg lovade sig ändå, att han hela tiden skulle le i mjugg, för bakom allt det där som hyggligt folk gjort upp för sig, låg ändå alltid äventyret och lurade. Det var nog ingen som i längden kunde gå fri. Och när det en gång kom till honom, det riktiga äventyret, som måste komma, då kände han med sig, att han liksom var bättre rustad än de andra. Han hade lärt sig att våga något, och han skulle nog finna en god sak att våga något för."

Inga kommentarer: