lördag 28 februari 2009
nu kommer mars....
fredag 27 februari 2009
Sommarsquash, tokolosh
Jag tyckte mycket om den första delen av boken- en hemsk och samtidigt mycket spännande barndomsskildring.Lilla Faith- som försöker att överleva sin barndom tillsammans med sin mamma ,som mer och mer tappar fotfästet. Faiths relation till Nomsa (flickan som kommer för att hjälpa till i det alltmera icke-fungerande hushållet) är mycket fint skildrad.
Andra delen av boken föll mig inte lika mycket i smaken- det blev lite för "spretigt" för min del. Lite för förutsägbart.
Summa summarum- "Sommarsquash, tokolosh" var en annorlunda och underhållande bekantskap.
torsdag 26 februari 2009
Paket från Amazon.com
Torsk (Cod) av Mark Kurlansky
onsdag 25 februari 2009
Mormor Akulina
I "Min barndom" slåss man och bråkar och super- tala om dysfunktionell familj (med våra moderna termer). Akulinas man (morfar till Maxim G således) bankar sina barnbarn med skrämmande regelbundenhet- och han slår gärna Akulina också. Det är sannerligen ingen behaglig barndom för ett barn men trots allt detta finns det en värme och en kärlek som genomsyrar Gorkijs minnen.
Akulina är en mormor som kan berätta- både sagor och historier från det verkliga livet- och lille Maxim (i boken heter han Alexej) lyssnar och frågar och lär sig om livet.
Det finns många barndomsskildringar i litteraturens värld- detta är definitivt en av de mera gripande.
"Hon berättar sina historier i låg, hemlighetsfull ton, med ansiktet tätt inpå mitt och seende mig rätt in i ögonen med vidgade pupiller, liksom ville hon gjuta in sin ande i mitt hjärta. Tonen är sjungande, och ju mer hon kommer in i sin historia, dess mjukare flyta orden. Jag njuter outsägligt, och med hela min själ är jag med."
tisdag 24 februari 2009
Lars Helander möter William Faulkner
Lars Helander inleder boken med att beskriva sitt möte med Faulkner (Lars H var då bara 19 år gammal).
Faulkner säger sig vara mycket mera intresserad av hästar än av att skriva böcker och han tycker absolut inte att han är en nyskapare (det anser han bara att Shakespeare och Goethe har varit).
"Jag tycker inte om människor, jag gillar ju hästar!"
"Jag skriver för att då finner jag en sorts frid. Om folk läser mina böcker eller inte, det skiter jag i!"
(och jag, Ingrid, gillar Faulkner ännu mer....)
Ljus i augusti av William Faulkner
Maxim Gorkij
En av hans kända romaner heter Om en mor. Han skrev noveller som: Vid saltdammarna, Ogärningsmän, Zazubina, Flickan, Kyrkfesten samt dramat Natthärbärget. Bland hans pjäser märks även Solens barn, som visats i svensk TV den 16 mars 1969 i regi av Ernst Günther.Gorkij skrev en självbiografisk trilogi: Min barndom, Ute i världen och Mina universitet.
måndag 23 februari 2009
Icke, sa Nicke
Det har varit en underbart vacker och solig dag här i södern- sol- klar himmel och det bästa av allt- snön är så gott som borta (jag hoppas att den så förblir ). Det är otroligt vad just lite sol och blå himmel kan göra för humöret.
Jag hann med ett par stora bokhandlar- och kom naturligtvis inte ut utan att ha köpt ett par pocketböcker. Saffransköket av Yasmin Crowther (den pendlar mellan England och Iran), Världens Mått av Daniel Kehlmann- mest för att den handlar om matematikern Gauss (och honom är jag väldigt intresserad av)- bok nummer tre blev Salman Rushdies Clownen Shalimar.
Jag läste ut "The Road" av McCarthy i morse- och slutet (ja, hela boken också så klart )på boken är bara så otroligt bra- så fantastiskt vackert... "The Road" har legat i min "väntar på läsning-hög" alldeles för länge. Förmodar att jag trodde att jag skulle bli totaldeppad av den- men så blev det alltså inte.
"Ljus i augusti" av Faulkner är färdigläst och den var bättre än "The Sanctuary"- nu väntar nr 3 av Faulkner som kommer att bli "The Sound and the Fury.
Jag ska skriva några rader om "Ljus i augusti" så småningom också.
Nu har jag varit rörig! Tanten är väl inte så van vid storstaden längre....:-)
söndag 22 februari 2009
Framtidsskildringar
Jag tänker på andra framtidsskildringar som jag läst under årens lopp- Aldous Huxley's "Brave New World", George Orwell's "1984" och Anthony Burgess' "The End of the World News"- Burgess förresten- han verkar ha försvunnit helt ut i periferin? Det är nästan bara "A Clockwork Orange" som lever än. Det tycker jag är synd- så här kommer en länk till en recension av just "The End of the World News". Jag läste boken på 80-talet och minns fortfarande hur skickligt jag tyckte Burgess vävde samman tre olika historier - (Trotsky- Freud- och väntan på kometen som ska förstöra jorden). Slutet är majestätiskt (och jag tänker inte avslöja det!).
Tipsa mig gärna om andra framtidsskildringar för det är en genre som fascinerar mig.
lördag 21 februari 2009
Kvinnohistorier
fredag 20 februari 2009
Vintergatan av Zacharias Topelius
Och nu är lampan släckt, och nu är natten tyst och klar,
torsdag 19 februari 2009
Friendly Fire av Abraham B Yehoshua
-
I "Friendly Fire" möter vi Amotz och Daniela och deras familj. Hela historien har ett yttre tidsperspektiv på åtta dagar och sammanfaller med Hanukkah. Amotz stannar kvar i Tel Aviv medan hustrun Daniela åker till Tanzania för att slutligen kunna få hjälp (som hon tror) att komma över sin systers död två år tidigare. (Systern dog just i Tanzania och där bor fortfarande svågern Yirmi). Yirmi arbetar med ett antal arkeologer (en internationell skara) för att utforska människans urhem eller snarare "vår urfader/moder".
-
I Tel Aviv är Amotz i full färd med att klara av arbete och vardagssysslor. Amotz basar över en ingenjörsfirma (och han har tagit över efter sin far - även Amotz son arbetar där - men just nu är sonen (Moran) inkallad). Amotz är specialist på att designa hissar. En mycket viktig del av berättelsen handlar om en ylande och tjutande hiss (låter det tråkigt? De kan jag garantera att det inte är).
Bokens inre historia handlar mycket om döden (ett tema som verkar vara återkommande hos Yehoshua). I fokus står Yirmis och Shulis son Eyal- som dog på grund av "Friendly Fire" (dvs sköts (av misstag) av sina egna soldatkamrater under ett vaktpass i ett palestinskt område). Hur hanterar familjen Eyals tragiska död? Detta genomsyrar boken.
"Friendly Fire" är en rik och vacker bok, en "La condition humaine" på drygt 400 sidor -fylld av symbolism .
Ett utdrag:" Fire is conceived of as a living thing. It moves about incessantly, changes its shape and colour, eats, makes noises, provides heat."--- "Perhaps in the knowledge of fire is a key to the knowledge of death".
onsdag 18 februari 2009
Yehoshua
tisdag 17 februari 2009
Faulkner.....
måndag 16 februari 2009
"The Sanctuary" av William Faulkner
William Faulkner (1897-1962) föddes och framlevde större delen av sitt liv i staden Oxford, Lafayette County i Mississippi. "A son of the deep south". Oxford kom att stå modell för den fiktiva platsen "Jefferson" som låg i det likaledes fiktiva "Yoknapatawpha County".
Grundpelarna i Faulkners författarskap finns i "sydstaternas problematik". Han tar upp den konflikt som finns mellan då och nu och den förbannelse som vilar över södern på grund av slaveriet. Inbördeskriget kom att stå för både dom och straff. Efter kriget kom en "ny medelklass" att formas- slug och vulgär (enligt Faulkner)- den härstammade från de vita som inte varit "land owners". Den gamla aristokratin tynade bort. Hur mycket inbördeskriget skadade södern kan vi se ännu idag- men i fokus kom alla dessa motsättningar främst under 1960-talet.
William Faulkner tilldelades Nobel-priset år 1949.
Jag hade fram till för en vecka sedan inte läst en enda bok av William Faulkner. Jag har försökt- men givit upp. Nu tyckte jag att det var hög tid. Livet är kort och jag kände att jag inte ville dö utan att ha läst Faulkner och nu har jag börjat min läsning med boken "The Sanctuary" (Det allra heligaste). Det var en ren sinkadus att det blev den boken- och jag tror att det var tur också. "The Sanctuary" är nämligen det mest tillgängliga av Faulkners verk.
(André Malraux beskrev boken som "the intrusion of Greek tragedy into the detective story". )
Strax utanför staden Jefferson bor Goodwin- en spritsmugglare (och hembrännare). Han är omgiven av en skara mer eller mindre ljusskygga individer- alla inblandade i den, som det verkar, inte alltför lukrativa handeln med starkvaror. Popeye är den skummaste och mest skrämmande av dem. Tillsammans med Goodwin bor också Ruby (hans sambo med det gemensamma lilla barnet. )
Gowan Stevens är en ung man utan större ambitioner- han är för tillfället tillsammans med Temple Drake- den bortskämda och vilda dottern till traktens mäktige domare. Efter en natts intensivt supande lyckas Gowan köra sin bil (med Temple i) rakt in i ett träd- och så hamnar både han och Temple hos Goodwin och hans kumpaner. Supandet fortsätter. Temple varnas av Ruby att ge sig iväg men lyssnar inte. I stället stannar hon och så går det mycket illa. En man blir mördad. Temple förs bort av Popeye till en bordell där hon mer eller mindre hålls gisslan. Goodwin blir arresterad för ett mord han inte begått. Advokaten Benbow försöker att skipa rättvisa i fallet- men allt är förgäves. I södern råder "southern law". (dvs lagen rättar sig efter den allmänna opinionen i stället för vad som är rätt och rättfärdigt). Temple letas upp- men begår mened vid rättegången. Goodwins öde är därmed beseglat.
Efter rättegången tar domare Drake sin dotter med till Paris... där vandrar de runt i Luxembourgträdgården helt ointresserade av att en fattig, vit man blivit lynchad på grund av falskt vittnesmål.
"Va ä dä för rörelse hon har, tror du?" sa Fonzo när de kom ut på gatan. "Vet inte ja", sa Virgil. "Ja skulle i alla fall villa jobba hos'na" sa Fonzo. "Tänk så mycke fruntimmer dä springer omkring i kimono å sånt." "Dä skulle du inte ha nåt för", sa Virgil. "Dom ä gifta allihop. Har du inte hört dom?"
Följande eftermiddag när de kom hem från skolan hittade de ett par dambyxor i tvättstället. Fonzo plockade upp dem. "Hon ä sömmerska," sa han."
I övrigt håller man sig för skratt utan minsta ansträngning. Romanen är tät och dov med många undertoner. Karaktärerna är synnerligen realistiskt skildrade. Ruby- som försöker göra det som är något så när rätt- men hon får slita omänskligt ont. Goodwin- som är rädd, feg och rädslan kostar honom hans liv.Popeye- genomrutten - men svårt ärrad från sin barndom. Gowan Stevens- en välbeställd odugling och fyllbult. Temple som låter sig totalkorrumperas- en ung flicka utan ryggrad- intresserad av spänning i tillvaron- och så bli det mera än hon kan hantera.
söndag 15 februari 2009
William Faulkner- "människohjärtat i konflikt med sig själv"
fredag 13 februari 2009
Dagsmeja
Ett av svenska språkets vackraste ord... tycker jag... Idag ligger snön vit och glittrande här nere i södern- det är inte ofta vi har sådant klart väder- och det gäller att ta vara på det. Hunden och jag har varit på långpromenad och njutit av omgivningarna som är inbäddade i ett kallt- men vårlikt ljus. Under snön kommer små små gröna skott av krokus upp...
-
Jag har läst ut "Det allra heligaste" av William Faulkner ("The Sanctuary"). Jag har förstått att det är en av hans mera lättillgängliga romaner- men jag tackar och tar emot eftersom Faulkner för mig är en "författar/bokrädsla. Jag har i alla fall börjat så smått att tackla honom... Boken ska jag skriva om så småningom- det känns som om jag behöver lite tid att hämta mig- den var spännande, dyster, "dolt" våldsam. Jag har redan lagt "Light in August" och "The Sound and the Fury" i min önskelista på Amazon- så när det blir dags för en ny beställning kommer de att läggas ned i paketet (förhoppningsvis)
-I morgon hade jag tänkt att svara på enkäten som många andra bokbloggare redan har tagit itu med.
Ett paket med böcker kom....
-
Agnes Grey" har jag redan "tjyvtittat" i- det är ju nästa bok på listan i Klassiska Kvinnor.
-
"Middlemarch" beställde jag samtidigt- lika bra det- och så blev jag så nyfiken på "Månstenen" som jag visserligen har läst (men det var en gång i den grå forntiden och jag har lyckats glömma det mesta).
"Min bedstemors historie" slank med också- (fast i ett paket från AdLibris)- Tolv kvinnor skriver om sina mor/farmödrar och deras livshistorier. "Bedstemödrarna" kommer från olika kulturer, klasser och tidsåldrar. Ilskna, milda, bohemiska, tjocka, smala etc-- alla kommer de till tals i den här boken.
Jag hade själv den stora förmånen att bo nära min farmor och hade ett mycket starkt band till henne- jag är den första att sjunga mor/farmödrars lov! Min mormor dog 1918- henne fick jag aldrig träffa- men hon har lämnat efter sig många brev och massor av foton- så jag tycker att jag känner henne också. "Bedstemödrarna" kommer att ligga högt i min hög av böcker.
torsdag 12 februari 2009
Walt Whitman
O Captain my Captain! our fearful trip is done,
Abraham Lincoln och Walt Whitman
onsdag 11 februari 2009
Mitt namn är Luz- Elsa Osorio
tisdag 10 februari 2009
söndag 8 februari 2009
Det stora i det lilla
Novellen är bara fem sidor lång.
"Asfalten på gatan under hennes fötter hade mjuknat på grund av solens intensiva hetta. Den brände som smält järn och fick henne att hoppa hit och dit, knuffas och kollidera, oavsiktligt som en liten mal som slår mot sidorna av en brinnande lampa."
Så började jag fundera över andra "små mästerverk"- kom att tänka på "Ett halvt ark papper" av August Strindberg och Stig Dagermans "Att döda ett barn". Det måste finnas flera? Många fler....Tips mottages tacksamt!
lördag 7 februari 2009
Claes Hylinger
Jag har läst Hotell Erfarenheten av Claes Hylinger (han är en favorit). Lågmält och fint skriver han ner sina funderingar, intryck och iakttagelser. Detta är verkligen:
" To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour." (William Blake)
(Att Hylinger skriver från Göteborg gör inte det hela sämre ... Göteborg- har en stor plats i mitt hjärta....)
Ett citat: " På den tiden tänkte jag ofta på varifrån jag kom och vart jag var på väg. Jag var övertygad om att jag kom från något bra och var på väg mot något bättre. Det var ingalunda fel tänkt, men det hade funnits mera att säga om saken."
fredag 6 februari 2009
Gamla kokböcker
Boken i fråga fick jag tag på när biblioteket gallrade ut massvis av böcker- och jag är glad över mitt lilla fynd.
Kokkonsten är - precis som det sägs i boken mycket beroende av geografiskt läge och klimat. I Skåne fanns det rikligt av smör, grädde och ägg och därför har mjöltillsatsen inte spelat så stor roll i skånsk matlagning. Det talas om att uppsvenska rätter ofta är mjöltunga- de skånska är tunga av annan anledning (ägg och tjock grädde som exempelvis i äggakaka).
En del rätter i boken har jag nog ingen större lust att försöka laga (vad sägs om "Ruskensnusk"- nej, det får nog vara för min del).
Däremot fastnade jag för det här receptet:
Kaffekaka med äpplen
3 ägg
2 små kaffekoppar socker
3 msk smör
6 msk mjöl
3 tsk bakpulver
Äggulor och socker röres pösigt, därefter iröres det smälta avsvalnade smöret och mjölet med bakpulvret i. Sist de till skum slagna vitorna. Äppelskivor läggas i botten av en smord form, varpå smeten islås. Ovanpå lägges på nytt ett lager äppelskivor. En aning kanel doftas över äppelskivorna. Som form användes ett pannjärn eller annan rund, låg form.
Det här receptet kommer från en skånsk bondgård i Malmö-trakten och har tydligen gått i flera generationer i samma släkt. Kakan ska vara mycket uppskattad bland bidragsgivarens vänner och bekanta.
Landskapsrätter skulle jag gärna vilja lära mig mera om.
torsdag 5 februari 2009
Arne av Björnstjerne Björnson
Till vänster mitt exemplar av Björnstjerne Björnsons "Fortaellinger" och jag läser i den med andakt för den boken har en historia. Den gavs ut till "Björnstjerne Björnsons 50-aars digterjubileum- og forlader pressen den ottende december 1907, samme dag som han fylder 75 aar" .
Boken gavs i julklapp av min mormor till min morfar- julafton 1907 (de förlovade sig samma dag). Sedan gavs den vidare till min mor- då var det mars 1918 och min mormor gav bort boken på sin dödsbädd. Nu har jag läst den första berättelsen i boken- "Arne". Det har tagit mig många år....
"Arne" är en så kallad "bonderoman" i den engelska varianten heter det "a sketch of Norwegian country life".
Det börjar med naturen... och den är levande för träd och fjäll talar. "Hvad er det også for noget," sa fjaeldet, naar sommersolen stod på, det glittrede i duggen, fuglene sang, skovmusen peb, haren hoppede och röskatten gjemte sig og skreg. (röskatt = lokatt).
Arne föds på gården "Kampen" av en ensamstående mor- Margit. Arnes far är speleman och heter Nils- kallas för Nils Skraedder. Margit tar ensam hand om lille Arne- Nils är inte en man som vill binda sig. Nils längtar bort- han har planer på att fara till Amerika- men av planerna blir intet. Han kommer i slagsmål och skadar sig allvarligt. Margit tar hand om honom och de blir ett par- de gifter sig slutligen.
Berättelsen kommer nu att fokusera på lille Arne som ser hur fadern plågar modern - det är ett otäckt scenario- Nils visar sig vara en veritabel hustruplågare. Jag tycker att Björnson så fint beskriver barnets kluvenhet inför sina föräldrar- och kampen som försiggår inom Arne- till slut segrar den goda sidan hos honom.
Arne blir skygg och inåtvänd- han längtar bort- precis som sin far. Han drömmer och skriver dikter- "Han bar på en vise, hvis omkvaed var: "Over de höje fjaelde". För modern är sonen allt- och hon är mycket orolig att Arne ska dra sina färde.
När jag läste berättelsen var jag övertygad om att den skulle få ett tragiskt slut- men så blev inte fallet. Det kommer glädje och kärlek till Arne. Hans mor Margit hjälper till mycket (det är mycket roligt att läsa kapitlet där Margit lyckas locka till sig Arnes blivande brud... på klassiskt blivande svärmorsvis (man visar upp det finaste som finns i huset och ger mycket tydliga vinkar om "objektet" också.... allt i positiv dager så klart.) " Der ser du et litet rödmalet skrin; der kan du tro er noget, som er rart"....."Her skal du se"! hviskede hun, och hun tog op et fint, sort silketörklaede, et sådant som ikke manfolkene baerer. "Det er akkurat som til en jente," sa moderen."
"Arne" förtjänar att läsas- det är en bok som lever ännu- den känns inte alls omodern. Jag tycker speciellt om känslan av närhet till naturen och Björnsons personporträtt- speciellt av Arne och modern Margit.
onsdag 4 februari 2009
"Bok-rädslor"
Jag kommer ihåg att Oprah Winfrey (för några år sedan) hade bestämt sig för att ha "Krig och Fred" i sin bokklubb. Hennes kommentar var då "and I am scared"... jag förstår precis hur hon kände sig. Just "Krig och Fred" är också på min lista över "bok-rädslor" (eller författar-rädslor). Lägg sedan till Björnstjerne Björnson och William Faulkner också.... listan kan göras längre men just nu skulle jag vilja fokusera på den här samlingen.
Det sägs att man ska göra sådant man är rädd för- så jag har startat mitt eget projekt "attacken på bok-rädslorna". Jag har nu läst "Arne" av Björnstjerne Björnson. (Den ska jag skriva om så småningom)- och jag fann till min förvåning att jag tyckte om den! (Björnsons böcker har jag hemma- arv från min morfar). Jag tänker fortsätta med "Synnöve Solbakken". (Wish me luck).
Är det någon annan som har "bok-rädslor"? Skulle vara roligt att höra. (och i så fall för vad).
tisdag 3 februari 2009
Rosen på Tistelön
En historia om ett gruvligt mord- och en kärlekshistoria. Ja, så kan man sammanfatta det hela men "Rosen" är så mycket mer. Inledningen till exempel- "Omkring en halv mil inom de i nordväst från Marstrand belägna Paternosterskären, vilka- än idag ryktbara för de där ofta inträffade skeppsbrotten".... och så målar författarinnan upp en bild av klipporna och skären-och det är som om hon målar med den finaste pensel. Jag kan se naturen framför mig- jag kan höra och känna och dofta den. Det är en karg och skrämmande natur- svår för människan att leva i.
I denna miljö sätts så människor in- de som ska komma att bli huvudpersoner i boken- den gamle Haraldsson, sönerna Birger och Anton- den goda Erika, lilla Gabriella som ska växa upp och bli rosen på Tistelön. I ett senare kapitel får vi lära känna fru Katrina med maken kustbevakaren Arnman och sonen Arve- beskrivna som "goda och lyckliga människor".
Lyckan kommer att slås itu av det hemska mordet.
"Åter stod fru Katrina Arnman vid de blommande balsaminerna och blickade över deras rika kronor utåt stranden. Dagen var så lugn och klar som hösten i sitt allra bästa lynne förmår skänka den; men fru Katrinas sinne var tungt och vemodigt, ty det var tredje dagen efter hennes mans avresa- och ännu hördes han inte av."
Balsaminerna återkommer ofta i boken- (balsamin är nog det samma som Flitiga Lisa?) De utgör en tröst i den karga naturen- man kan riktigt se dem framför sig- välansade och frodiga.
Mordet vilar tungt över berättelsen. Det påverkar alla. In i berättelsen kommer så Kapten Rosenberg- genom ett skeppsbrott. Nu kan ett liv räddas- och en av mördarna känner att han har medverkat till en viss gottgörelse. En "utomstående" dvs Rosenberg ger hopp om kärlek och lycka för Gabriella och hos Katrina Arnman blommar balsaminerna.
Kvinnorna i boken är för övrigt mycket väl beskrivna- och min favorit är den "visa gamla kvinnan"- gestaltad av Katrina Arnman. Sunt förnuft, levnadsvisdom och osjälviskhet. En stark kvinna.
Historien kan inte få ett lyckligt slut för mordet måste gottgöras. Den sköre Anton får lida svårt. (Porträttet av Anton är mycket starkt). Erika får också plikta- tillsammans med de skyldiga. Gabriella kan inte få den hon älskar- och slutet är mycket intressant och ovanligt. En kvinnas val.
Jag är så glad att jag tog mig tid att läsa "Rosen på Tistelön". Visst håller denna roman ännu. Den är tidlös. Den väcker många tankar om hur livet var en gång på Västkusten- idag kan man segla runt och njuta av de vackra öarna men för de som en gång var tvungna att överleva här ute var tillvaron sannerligen ingen "dans på rosor".
måndag 2 februari 2009
Geraldine Brooks- och en sömnlös natt
Geraldine Brooks är journalist och vid tiden för boken var hon anställd vid Wall Street Journal. År 1987 begav hon sig så ut för att "leva bland islams kvinnor".
Resan hon tar oss med på går till framför allt Egypten, Jordanien, Iran och Saudi-Arabien. Brooks skriver också om koranen och hur den tolkas av olika grupper. Det tycker jag är extra intressant. Det finns ett register längst bak i boken som är mycket praktiskt att kunna tillgå för det är inte lätt att hålla alla begrepp och benämningar i skallen.
"En mördare måste enligt islamsk lag inte dömas till döden. Däremot är dödsstraff obligatoriskt för varje överbevisad äktenskapsbrytare som skulle ha kunnat tillfredställa sitt sexuella behov tillsammans med en maka eller make. --- I dagens Iran blir män som ska stenas begravda upp till midjan och kvinnor till bröstet, och stenarnas storlek är noggrant reglerad. Varken stenblock eller småsten får användas, så att döden inte ska bli vare sig barmhärtigt snabb eller utdragen i all oändlighet."
Utanför Jerusalem träffar Brooks en palestinsk familj bestående av man, två hustrur och många barn. Hustru nummer ett, Rahme, är den undanskuffade som lever på "nåder". " En gång när jag ett sällsynt ostört ögonblick försökte fråga Rahme om hennes känslor log hon gåtfullt. Hon tog mina båda händer i sina spruckna och slitna och viskade bara. "Insha 'allah". Som Gud vill.--- Hennes religion var trots allt islam- Underkastelsen. Jag tyckte nog att dess regler krävt att hon fått underkasta sig väl mycket."
I ett kapitel beskrivs ett möte i Riyadh med en äldre andlig rådgivare. "Jag frågade hur han, om han aldrig förut talat med kvinnor utanför familjen, kunde fungera som andlig rådgivare åt byns kvinnor. Min vän såg underligt på mig. "De lägger naturligtvis fram sina problem för honom genom sina äkta män", sa han. "Och om det är den äkta mannen som är problemet?" Den tanken hade aldrig fallit någon av männen in."
Bokens stora behållning är förstås alla de möten med islams kvinnor som Brooks gör. Porträttet av Sahar- kvinnan som Brooks arbetat med på Wall Street Journal kommer att stanna kvar i mitt minne. Sahar återvände till sitt hemland, Egypten, och lät sig ryckas med i den "muslimska vågen . "Sahar hade gått med i en kvinnlig studiegrupp i en moské i närheten och påverkats av den unga och beslöjade kvinnliga läraren. "Jag brukade sitta där och läsa i den heliga Koranen om att kvinnor skulle bära slöja och sedan gå ut på gatan i bara armar," sa hon. "Och jag tänkte att jag klädde mig på det sättet bara för att det var västerländskt. Varför imitera allt som var västerländskt? Varför inte prova något av de som var vårt eget?"
Jag känner mig tämligen matt efter att ha läst den här boken men jag tycker om böcker som berör, skakar om. De behövs.