måndag 16 februari 2009

"The Sanctuary" av William FaulknerWilliam Faulkner (1897-1962) föddes och framlevde större delen av sitt liv i staden Oxford, Lafayette County i Mississippi. "A son of the deep south". Oxford kom att stå modell för den fiktiva platsen "Jefferson" som låg i det likaledes fiktiva "Yoknapatawpha County".
-
Grundpelarna i Faulkners författarskap finns i "sydstaternas problematik". Han tar upp den konflikt som finns mellan då och nu och den förbannelse som vilar över södern på grund av slaveriet. Inbördeskriget kom att stå för både dom och straff. Efter kriget kom en "ny medelklass" att formas- slug och vulgär (enligt Faulkner)- den härstammade från de vita som inte varit "land owners". Den gamla aristokratin tynade bort. Hur mycket inbördeskriget skadade södern kan vi se ännu idag- men i fokus kom alla dessa motsättningar främst under 1960-talet.
-
William Faulkner tilldelades Nobel-priset år 1949.
--
Jag hade fram till för en vecka sedan inte läst en enda bok av William Faulkner. Jag har försökt- men givit upp. Nu tyckte jag att det var hög tid. Livet är kort och jag kände att jag inte ville dö utan att ha läst Faulkner och nu har jag börjat min läsning med boken "The Sanctuary" (Det allra heligaste). Det var en ren sinkadus att det blev den boken- och jag tror att det var tur också. "The Sanctuary" är nämligen det mest tillgängliga av Faulkners verk.
-
(André Malraux beskrev boken som "the intrusion of Greek tragedy into the detective story". )
-
Strax utanför staden Jefferson bor Goodwin- en spritsmugglare (och hembrännare). Han är omgiven av en skara mer eller mindre ljusskygga individer- alla inblandade i den, som det verkar, inte alltför lukrativa handeln med starkvaror. Popeye är den skummaste och mest skrämmande av dem. Tillsammans med Goodwin bor också Ruby (hans sambo med det gemensamma lilla barnet. )

Gowan Stevens är en ung man utan större ambitioner- han är för tillfället tillsammans med Temple Drake- den bortskämda och vilda dottern till traktens mäktige domare. Efter en natts intensivt supande lyckas Gowan köra sin bil (med Temple i) rakt in i ett träd- och så hamnar både han och Temple hos Goodwin och hans kumpaner. Supandet fortsätter. Temple varnas av Ruby att ge sig iväg men lyssnar inte. I stället stannar hon och så går det mycket illa. En man blir mördad. Temple förs bort av Popeye till en bordell där hon mer eller mindre hålls gisslan. Goodwin blir arresterad för ett mord han inte begått. Advokaten Benbow försöker att skipa rättvisa i fallet- men allt är förgäves. I södern råder "southern law". (dvs lagen rättar sig efter den allmänna opinionen i stället för vad som är rätt och rättfärdigt). Temple letas upp- men begår mened vid rättegången. Goodwins öde är därmed beseglat.
-
Efter rättegången tar domare Drake sin dotter med till Paris... där vandrar de runt i Luxembourgträdgården helt ointresserade av att en fattig, vit man blivit lynchad på grund av falskt vittnesmål.
-
" Temple kvävde en gäspning med handen, så tog hon fram en puderdosa och öppnade den med sitt ansikte i miniatyr, buttert och otillfredställt och dystert. Bredvid henne satt fadern, med händerna i kors över käppkryckan och mustaschens stela stav pärlbestänkt av fukt likt immigt silver."
-
I boken finns- trots att den är hemsk och svart- några humoristiska avsnitt. Obetalbart roligt är det när två "töntar" råkar hamna på bordell utan att ha någon aning om var de är.
-
"Va ä dä för rörelse hon har, tror du?" sa Fonzo när de kom ut på gatan. "Vet inte ja", sa Virgil. "Ja skulle i alla fall villa jobba hos'na" sa Fonzo. "Tänk så mycke fruntimmer dä springer omkring i kimono å sånt." "Dä skulle du inte ha nåt för", sa Virgil. "Dom ä gifta allihop. Har du inte hört dom?"
Följande eftermiddag när de kom hem från skolan hittade de ett par dambyxor i tvättstället. Fonzo plockade upp dem. "Hon ä sömmerska," sa han."
-
I övrigt håller man sig för skratt utan minsta ansträngning. Romanen är tät och dov med många undertoner. Karaktärerna är synnerligen realistiskt skildrade. Ruby- som försöker göra det som är något så när rätt- men hon får slita omänskligt ont. Goodwin- som är rädd, feg och rädslan kostar honom hans liv.Popeye- genomrutten - men svårt ärrad från sin barndom. Gowan Stevens- en välbeställd odugling och fyllbult. Temple som låter sig totalkorrumperas- en ung flicka utan ryggrad- intresserad av spänning i tillvaron- och så bli det mera än hon kan hantera.
-
"The Sanctuary" är en bok som det inte går att vara oberörd inför. Jag ser fram emot att läsa flera böcker av Faulkner nu och idag blir det en beställning från Amazon.
(om Faulkner har jag läst på Wikipedia och i "Verdens Litteraturhistorie, utgiven av Politikens forlag 1974)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Faulkner är en sån där författare som jag tänker att jag borde läsa, men som känns lite svårstartad.

Ingrid sa...

Jag förstår dig. Det har tagit mig många, många år att komma "till skott"- men nu har jag blivit mycket inspirerad.