onsdag 11 februari 2009

Mitt namn är Luz- Elsa Osorio


I Nationalencyklopedin under "Argentina- statsskick och politik" finns bl a följande att läsa :" I peronismen har vitt skilda sociala grupper och politiska inriktningar sammanstrålat. Detta har föranlett hårda interna konflikter, som på 1970-talet urartade i en blodig uppgörelse mellan den regerande konservativa falangen och de vänsterorienterade Montoneros."


Detta täcker inte på långt när vad som hände under flera fasansfulla år av de grövsta brott mot de mänskliga rättigheterna.


I "Mitt namn är Luz" skildras en kvinnas sökande efter sin biologiska familj. Boken inleds i Madrid- här möter Luz för första gången i sitt liv sin biologiske far, Carlos. Mellan dem inleds ett långt samtal- och hela Luz liv nystas upp. Man får en skrämmande och mycket intensiv lektion i en del av Argentinas historia som vi inte ska glömma. Luz mor tillhörde en av dessa som bara "försvann"-(och Luz är ett så kallat "stulet barn") men Luz har lyckats att få reda på hennes fruktansvärda öde.

Vägen till klarhet har varit lång och svår för Luz (namnet är mycket symboliskt!). Hon förstod tidigt att det var något som "inte stämde" och så föll undan för undan många bitar på plats för henne.

Den här boken gav mig en stor läsupplevelse. Det blev en hemsk resa till en annan tid- men resan kändes viktig. En stark berättelse och ett starkt historiskt dokument.

1 kommentar:

Anonym sa...

Roligt att läsa att du gillade den. Jag gjorde också det men har fått mothugg av många vänner.