onsdag 19 december 2018

Den eviga karusellen


Mark Gertler (1891-1939) målade sin mest kända tavla ”The Merry-Go-Round” mitt under brinnande krig 1916. Idag kan detta konstverk beskådas på Tate Gallery.

”Du godeste for en egoist! Vi har talt med Gertler om Gertler i hen ved 30 timer.” Så skrev Virginia Woolf i sin dagbok i september år 1918. Säkert var Mark Gertler en mycket intensiv och udda ung man - Dora Carrington fick förmodligen nog av hans enträgna och obsessiva uppvaktning - hon valde som bekant Lytton Strachey i stället.Bloomsburygruppen och dess krets upphör aldrig att intressera - tyvärr hade jag inte möjlighet att besöka Artipelags utställning om gruppen i somras så jag får nöja mig med den litteratur jag lyckas leta upp.


2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Utställningen på Artipelag var väldigt fin. verkligen synd att du inte hade möjlighet att se den. det är verkligen som du säger att Bloomsbury - gruppen aldrig upphör att fascinera

Ingrid sa...

Mrs C: Jo, jag har förstått att det var en mycket intressant och välorganiserad utställning. Ibland räcket dock inte tiden till. Kanske går det fler tåg. Jag hoppas.