onsdag 12 oktober 2016

En enastående kvinna

,

Émilie du Chatelet (1706-1749)

"Émilie du Chatelet was a great man whose only fault was being a woman". Orden är Voltaires och han och Èmilie hade en lång vänskaps- och kärleksaffär.

Èmilie hade en framtidsinriktad far som lät  dottern få en lika god utbildning som sönerna och Èmilie visade sig vara en ytterst begåvad ung dam som kvickt lärde sig både språk och fysik. Hon bjöd så


Voltaire till sitt lantresidens och där bodde han under en lång tid. Voltaire och Èmilie blev livskamrater och nog skulle man velat vara en fluga på väggen och lyssna till allt de talade om.

Tragiskt nog dog Èmilie i barnsäng år 1749 (barnet var inte Voltaires).Vid dödsbädden satt maken, älskaren och Voltaire och alla sörjde säkert lika djupt.David Bodanis har skrivit om Voltaire och Èmilie i  "Passionate Minds- The Great Scientific Affair" (2006). Jag har haft den här boken i min hylla ett bra tag men nu kan det vara dags att läsa. Voltaire är synnerligen aktuell i dessa dagar och Èmilie du Chatelet måste ha varit en otroligt fascinerande kvinna. (Boken finns i svensk översättning)

2 kommentarer:

violen sa...

Hej Ingrid

apropå Margareta Sarri verkar vi ha liknande läsupplevelser. Men hon är ganska glömd, bibliotekarien kände inte till henne och hon var utgallrad. Men finns på huvudbibl.
Är Ryska kyssar värd att läsas?

Ingrid sa...

Violen: På mitt bibliotek har man fortfarande kvar några av Sarris 70-talsböcker men från mera modern tid hittade jag bara Ryska kyssar. Synd om hon är bortglömd ! Jag tycker absolut att Ryska kyssar är läsvärd. En stark berättelse om kvinnors liv under svåra förhållanden.