torsdag 27 oktober 2016

Berlin

Käthe Kollwitz 1867-1945

Berlin har varit ett oskrivet blad för mig. Staden lockade mig inte under kalla kriget och sedan har det bara inte blivit av att resa dit men nu är det alltså gjort och under några dagar vandrade (och åkte) väninnan och jag runt i den stora staden. Det bökas i gatorna på många ställen och Unter den Linden var inte alls särskilt romantiskt trots namnet.

Vi lämnade "Mitte" och allt gytter och begav oss i stället till Fasanensstrasse i Charlottenburg (Fasanenstrasse är en tvärgata till Kurfürstendamm) och ägnade en god stund i det fina muséet där som är tillägnat Käthe Kollwitz (konstnär). Käthe Kollwitz fick ett långt liv men drabbades hårt av krig och dålig politik. Hon miste sin yngste son redan i oktober 1914 och den förlusten kom hon aldrig över. Ett barnbarn stupade sedan på östfronten och Käthe Kollwitz tvingades bort från den offentliga scenen när nazisterna kom till makten. Hon dog bara några dagar innan det äntligen blev fred år 1945. En stark och sällsynt levande kvinna som har lämnat eviga spår efter sig.

Trots ytterst begränsat bagageutrymme (jag reser alltid så lätt som möjligt) var jag ändå tvungen att köpa Käthe Kollwitz dagböcker (1908-1943)


Boken är tjock och väl illustrerad både med foton och bilder på Käthes konst. Jag läser och möter en kvinna som är både mycket känslig och mycket klok (en sällsynt kombination). Hon skriver öppenhjärtigt om problem i äktenskapet, om den älskade modern som blir svårt dement "die liebe, liebe Mutter", om problematiska syskonrelationer och så om oron för de båda sönerna. Käthe Kollwitz är alltid närvarande och hon är alltid engagerad.

Käthe Kollwitzmuséet på Fasanenstrasse( Foto:De-okin)


Alldeles bredvid detta fina museum ligger das Literaturhaus där man kan äta goda måltider, lyssna på föredrag och så kanske bäst av allt- det finns en välsorterad bokhandel i källaren!

Jag är mycket nöjd med min första resa till Berlin- (vi hann med Pergamon och en tur till det vackra Prenzlauer Berg också). Nu har jag dessutom fått god inspiration att läsa lite mera tyskt.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

följde med dotterns klassresa till Berlin.