måndag 17 oktober 2016

En modern Madame Bovary

Axel Ebbes staty Solrosen

Jag har läst Elke Schmitters "Fru Sartoris- en vanlig kvinna", en roman som kom ut år 2000 (svensk översättning 2002 av Karin Ahlström-Koch).

Om författarinnan läser jag att hon började sin skrivarbana som journalist och att "Fru Sartoris" är hennes första roman.

"Fru Sartoris" har bjudit mig på mycket fängslande läsning och visst kan man säga att hon motsvarar en modern version av Emma Bovary. Boken är skriven i jag-form och fru S. är mycket meddelsam vad gäller tankar och känslor. Precis som Madame Bovary lever hon i skuggan av det liv hon drömt om - de talanger hon har kommer aldrig till sin rätt och hon blir tidigt sviken i kärlek och gjord till åtlöje. Så låter hon resignationen ta överhanden och hon accepterar ett grått och innehållslöst liv. Ett liv som hon inte lyckas ta kontrollen över och hon förmår heller inte ta vara på de glädjeämnen som dock finns. Fru S. är ett typexempel på frasen " dort wo du nicht bist ist das Glück".

Ett trist äktenskap, en dotter som hon inte kan knyta an till och en överintensiv kärleksaffär- spiralen vrider sig nedåt. Handlingen får dessutom extra kulör av en mystisk och dödlig smitningsolycka - med ett oväntat scenario.

Fru Sartoris är en både spännande och välskriven berättelse om en kvinna som som inte förmår att hantera sitt eget liv.