tisdag 18 oktober 2016

Framletat

Jag har inte varit i Ystad nyligen men jag gör gärna reklam för trevliga antikvariat.

Däremot tillbringade jag en stund i biblioteksmagasinet igår och jag har också rotat runt i de egna hyllorna. Jakten på "äldre" litteratur ger jag aldrig upp. Nu är läsbordet belamrat med Amelie Skrams roman "Lucie", Marganita Laskis efterkrigsberättelse "The Village" en tjock novellsamling an Stacy Aumonier - och lite till.

Marganita Laski har jag inte läst något av tidigare men jag ser att hon levde mellan 1915 och 1988 och att hon arbetade som journalist under många år. Hon skrev både romaner och noveller - mest känd är hon kanske för Little Boy Lost från 1949. Några av Laskis verk kan man hitta i nyutgåvor från Persephone förlag i London. (Jag tror inte att Marganita Laski blivit översatt till svenska. )

"The Village" handlar om just det som titeln anger- en by i England strax efter andra världskriget - en svår och omvälvande tid för befolkningen som hade tvingats till stora uppoffringar och lidanden under många år. England i början av 1950-talet var ett fattigt land. Jag fick ofta höra berättas om detta eftersom mina föräldrar valde att göra sin bröllopsresa just dit år 1949. Då pågick ransoneringen fortfarande, städerna var ännu inte uppbyggda efter bombangreppen och de sociala klyftorna var enorma. Marganita Laskis bok är i mångt och mycket, läser jag, ett socialt reportage i romanform.

Höstmörkret är kompakt, det blir förhoppningsvis några stunder med läsning i soffhörnan senare idag.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag har Laskis bok om Jane Austen

Ingrid sa...

Den boken är jag intresserad av, Hannele. Laski verkar vara mycket påverkad av Jane Austen och nu ska jag leta bland nätantikvariaten!