torsdag 13 oktober 2016

Priset med stort PPrecis som så många andra kommer jag att lyssna spänt klockan ett idag. Jag hoppas, som alltid, att poesien ska belönas men så blir det nog inte. Lyriken brukar bli ganska styvmoderligt behandlad även i Nobelprissammanhang.
Qui vivra, verra.

7 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

W. B. Yeats fick ju Nobelpris, Charles Taylors tur kanske, filosofi också bortglömt

Hanneles bokparadis sa...

wow, amerikans lyriker! ♥

Anonym sa...

Jag lyssnar precis nu på "Desire" (1975) av Bob Dylan. Han var favorit så många gånger, och just nu fick han priset. Jag vet inte hur andra tänker om det i Sverige? Men för mig var många av Dylans skivor som "street poems". Så kanske du är nöjd? Dylan fick priset kanske som "lyriker"?

Jag älskar många av Dylans songs och texter, Ballad of a thin man, Girl from the north country, Don't think twice it's allright, till sist "man in the long black coat", många "songs" faktiskt. För mig är Dylans musik från början till kanske 1978 och ibland senare himlabra, men jag hörde röster här att Nobelpriset för Dylan "är konstig".
Jag är glad själv, men jag kommer inte att läsa vad tyska kultur-skribenter skriver. För mig är Dylan och alla "songs" jag tycker om, från början till "Street legal" och några senare också, "infidels" (1984) till exempel - bra som de är.


You walk into the room with your pencil in your hand
You see somebody naked and you say, "Who is that man?"
You try so hard but you don't understand
Just what you will say when you get home
Because something is happening here but you don't know what it is
Do you, Mr. Jones?

You raise up your head and you ask, "Is this where it is?"
And somebody points to you and says, "It's his"
And you say, "What's mine?" and somebody else says, "Well, what is?"
And you say, "Oh my God, am I here all alone?"
But something is happening and you don't know what it is
Do you, Mr. Jones?

(från "Ballad of a thin man").

Jag förstår alla som tycker inte om Dylan. Men för mig var Ballad of a thin man och många, många songs som poesi. Street-poesi som sakt. Och för miljoner 1960-kanske 1980 var han hjälta? Jag kom lite sent, men jag köpte alla gamla skivor senare (25 blev stulen, tillfälligtvis). Och jo, man skulle belönas poesin mer. Tranströmer var en underbar lyriker, bra att han fick priset; och det finns många mer.
Till Bob Dylan!

Kurt sa...

Men det får väl ändå sägas vara lyrik?

Ingrid sa...

Lyrik är det förvisso och jag tycker mycket om Bob Dylan som artist men som Nobelpristagare i litteratur - nej, det funkar inte för mig trots så många positiva yttringar (och för all del, några icke så positiva också). Därmed lämnar jag årets Nobelprisyra.

Anonym sa...

Det förstår jag, Ingrid. Och det är kanske bäst att bara lyssna på Dylans songs om man tycker om det. Kommentarer i många tidningar är inte så bra, kanske det är darför att så många pratar inte om lyrik, romaner, litteraturen, eller om Dylan nu, men om "how cool" det och det är.
Dikter, himlabra författare är fortfarande här, och litteraturen var och är någonting för människor som sitter och går ensam med en bok och blir förtjust. Och så pratar vi om det med andra, och de läser också senare... Litteraturen existerade utan hypes hela tiden. Kulturen vi ser omkring oss begränsar litteraturen ofrivilligt, ibland. Tidningar, "hypes". Men vi kan läsa vad vi vill :). En författare berättade många år sedan att priser och hypes är störande för nästan alla som skriver men man behöver ju pengar. Dylan har pengar, men det där om priser stämmer kanske. Dylan själv är helt tyst? Och det är roligt, miljoner säger någonting men ingen säger att Dylan är tyst?

Ingrid sa...

Klemperer: Du sa det. Litteraturen existerar utan hypes. Just så. Dylan lär inte behöva några prispengar och jag skulle inte bli förvånad om han bestämmer sig för att avstå från Stockholmsresa. Det återstår väl att se.