söndag 9 oktober 2016

Mera danskt

Ida Jessen (foto: Jan Ainali)

Ida Jessen är en av Danmarks mest kända nutida författare och med rätta. Flerfaldigt prisbelönad och mycket flitig med pennan (även vad gäller översättningar från både norska och svenska). Jag kunde önska att "mitt" bibliotek hade köpt in flera böcker av henne men danska språket blir styvmoderligt behandlat i Sverige och allt blir inte översatt till svenska- då gapar det lite tomt på hyllorna även om jag hittade ett par titlar.

Jag har läst ABC, en roman som kom ut redan år 2005. ABC är en mästerlig skildring av mänskligt sönderfall och kan läsas som en psykologisk thriller. Det handlar om den stackars Jacob, en man i fyrtioårsåldern med ett bra arbete och en välordnad tillvaro som inkluderar en snofsig lägenhet i en av Köpenhamns bättre stadsdelar. Jacob känner sig ensam och längtar efter mera innehåll i sin annars perfekta tillvaro. Så träffar han Susan (ensamstående kvinna med en nioårig dotter) och sedan går allt i rasande fart. De flyttar ihop, Susan blir gravid, en liten pojke föds och ja, så skriver Jacob över halva lägenheten på henne. Det dröjer inte länge förrän helvetet brakar löst och Susan är inte alls den drömkvinna som Jacob inbillat sig. Maken till manipulativ varelse får man leta efter och allt accelererar mot avgrunden.

Det är snudd på ohygglig läsning och boken visar hur en snäll, godtroende och framför allt konflikträdd man snabbt tappar fotfästet. Ida Jessen skriver flyhänt och med stor psykologisk finess- jag läste och läste och glömde både tid och rum.

Nästa gång jag reser över sundet (vilket lär bli ganska snart) kommer jag att försöka proviantera fler böcker av Ida Jessen.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

läskigt... blev en kort stund förvirrad av: "Maken till manipulativ varelse får man leta"

Ingrid sa...

Hannele: Det är en synnerligen gastkramande bok.