onsdag 5 oktober 2016

Inspiration från LIRE

Boken på bilden ovan har jag läst och den förgyllde några dagar för mig vid ett besök i Bryssel för inte alltför länge sedan.

Sylvain Tesson är vad man nog får kalla en riktig våghals- en äventyrare och han har fyllt sitt liv hittills med olika djärva projekt/resor. I The Consolations of the Forest skriver han om den tid (åtskilliga månader) han tillbringade i en "cabane" strax intill Bajkalsjön. Han läste samtidigt kopiöst med böcker (många klassiker) som han hade medfört för att klara av den ryska vintern. Jag tyckte mycket om den här boken.

Sedan dess har Tesson åkt på motorcykel i Napoleons spår (det misslyckade fälttåget av år 1812) och så har han ägnat sig åt att klättra på husfasader. Den senare sysselsättningen fick ett abrupt slut år 2014 när han handlöst ramlade tio meter ner i marken från ett tak i Chamonix. Tesson överlevde som genom ett under men han blev mycket svårt skadad och har fått men av fallet  bland annat en partiell ansiktsförlamning som enligt hans egen uppgift får honom att likna en preussisk officer från kriget av 1870- och så har han förlorat hörseln på ena örat.

När han låg i sin sjuksäng lovade han sig själv att om han blev återställd så skulle han fotvandra sig genom Frankrike och det är just denna vandring som hans senaste bok handlar om (för visst fullföljde han sitt projekt). Sur les chemins noirs heter boken och jag har läst ett kort utdrag från den i tiskriften LIRE som min franska väninna är så snäll att skicka mig varje månad.

Jag blir mycket svårt frestad att investera i den här reseberättelsen och jag hoppas också att den kommer att bli översatt till andra språk så småningom. Tråkigt att Tessons böcker inte finns på svenska, tycker jag och jag hoppas på ändring därvidlag.

1 kommentar:

Kurt sa...

Den här sortens pilgrimsvandring känner man igen från t ex Werner Herzog som vandrade från München till Paris 1974 för att besöka en sjuk väninna:

http://www.slate.com/articles/arts/books/2015/05/werner_herzog_s_memoir_of_walking_in_ice_reviewed.html

Det verkar ha gjorts två filmatiseringar av Dans les forêts de Sibérie, dels en TV-dokumentär 2011 "6 mois de cabane au Baïkal" och dels en film 2016 "Dans les forêts de Sibérie"