lördag 20 februari 2010

Ett nytt bokpaket




Jag trotsade elementens raseri och hämtade ett bokpaket på ICA i morse. Något måste man pigga upp sig med här i snö-öknen.

-

Innehåll? Mycket blandat.

-

"Sitas voldtaegt" av Lindsey Collen (en Syd-afrikansk författarinna som är bosatt på Mauritius) - boken är utgiven på det mycket intressanta danska bokförlaget "Hjulet". "Sitas voldtaegt" är förbjuden på Mauritius- och Lindsey Collen blev hotad till livet när boken kom ut.

-

Harold Pinter "Various Voices"- här finns samlad prosa, poesi och även eldfängda inlägg om politik. (Pinter skriver bland annat om sina frustrationer när det gällde att få en dikt om Gulf-kriget publicerad. Dikten var mycket kontroversiell och the London Review of Books, the Guardian och the Observer vägrade alla med olika krystade ursäkter att ta in Pinters bidrag till debatten (för det är snarare ett debattinlägg än poesi som sådan). Läs dikten här. Ja, den bränns. Det gör däremot inte den oerhört fina och stämningsfyllda lovsången till en avliden och älskad lärare.

-

Dear, Joe, I'd like to walk with you

From Clapton Pond to Stamford Hill

And on,

Through Manor House to Finsbury Park,

And back,

On the dead 653 trolley bus,

To Clapton Pond,

And walk across the shadows on to Hackney Downs,

And stop by the old bandstand,

You tall in the moonlight,

And the quickness in which it all happened,

And the quick shadow in which it persists.

-

You're gone. I 'm at your side,

Walking with you from Clapton Pond to Finsbury Park,

And on, and on.

-

Samskara av U.R. Anantha Murthy. Boken filmatiserades redan år 1970 (den utgavs för första gången år 1965). Jag hoppas få mera insikt i hinduismens värld efter att ha läst den här mycket kända boken.

-

Jag är mestadels misstänksam mot så kallade bestsellers men Pascal Merciers "Night Train to Lisbon" (Nattåg till Lissabon - utgiven på Bonniers förlag- men jag läser på engelska) gjorde mig nyfiken. Pascal Mercier är från Schweiz och detta är hans tredje roman. En yttre och en inre resa ska det hela handla om- jag gillar den kombinationen. (Pascal Mercier är professor i filosofi i Berlin).
"Our lives are rivers, gliding free
to that unfathomed, boundless sea,
the silent grave! Jorge Manrique



Inga kommentarer: