tisdag 2 februari 2010

Åh, så bra hon är- Marjane Satrapi


Nu har jag läst ut bok nummer tre av denna enastående serieroman-författare (det blev långt....). "Persepolis", "Kyckling med plommon" och nu "Broderier"- alla dessa har fått mig att lite tappa andan. Satrapi kan konsten att skriva om hur det är att vara kvinna i Iran och hon blandar humor med svärta med en direkt och genomträngande blick för det som är väsentligt.
-
Jag känner det som om jag också blir medlem i hennes krets när jag vänder bladen och försvinner in i kvinnornas diskussioner. Samovaren får en helt ny dimension....
-
"Broderier" handlar om nio kvinnor som träffas- dricker sitt te och pratar om allt och alla- men mest om sig själva och livets problem- och hur man kan lösa dem. (Broderier har inte ett dyft med korsstygn att göra kan jag för övrigt upplysa om). Näsoperationer, rumplyft, sol och vårare.... allt ventileras. Jag skulle inte läsa den här boken på en fullsatt buss- risken är stor att jag blev avslängd för "störande av allmän ordning"
-
Nu längtar jag efter en ny bok av Satrapi......

2 kommentarer:

snowflake sa...

Det låter härligt! På vilket sätt skulle du störa? Skratta, gråta, svära?

Ingrid sa...

Skratta.... hejdlöst. (Fast mycket är egentligen "svart" men rent instinktivt skulle jag skratta först....(ilska skulle nog vara nästa reaktion).