måndag 22 juni 2009

Tema-trio presenter


Lyrans tematrio denna vecka är presenter.
-
Böcker är trevligt att både ge och få. Jag tycker att det är en spännande utmaning att försöka hitta "rätt" bok till vänner och (ibland) bekanta. och...givetvis uppskattar en boknörd som jag själv bokpaket!
-

1.Den bok jag senast gav bort var Yoko Ogawas "The Housekeeper + The Professor"- till min son. Han gillar matte och boken föll honom väl i smaken. Jag blev själv också mycket förtjust i boken och har ett ex i min egen hylla.
-
2. Min bästa väninna skickade mig för ett litet tag sedan "Blonde" av Joyce Carol Oates- har inte hunnit läsa den än (den är ganska tjock) men ämnet intresserar mig så förhoppningsvis ska jag orka igenom alla sidorna (jag har ju lite skräck för tegelstenar.....).
-
3. Som nummer tre- en verkligt fin bokpresent som jag uppskattade mycket var Peter Englunds "Stridens skönhet och sorg". Jag är ledsen över att Peter Englund nu måste ägna sig åt sekreterarskap i Svenska Akademin- nu blir det väl inga böcker på ett bra tag. Suck.

4 kommentarer:

vixxtoria sa...

Ja, det är lite synd att Englund slutat blogga, och ännu mer synd att det sannolikt blir mindre tid över för skrivande. Men jag är samtidigt så glad över att just Englund blivit ständig sekreterare, så det får uppväga denna sorg.

Just denna Englundbok gav jag förresten till mig själv i julklapp; en av julens bästa presenter ;-)

ingrid sa...

Fast jag vill så gärna läsa flera böcker av honom..... och "Stridens skönhet och sorg" är verkligen oerhört bra.

vixxtoria sa...

Du har förstås redan läst Brev från nollpunkten och Tystnadens historia osv?

En annan historiker är ju Dick Harrison. Han är oerhört produktiv, men är inte i klass med Englund, utan vill gärna redovisa alla fakta som finns i målet, vilket kan bli lite långtråkigt ibland, tycker jag.

Men hans bok Mannen från Barnsdale (om Robin Hood) är riktigt underhållande, om du inte har läst den. (Den fanns bland mina gröna böcker idag, så jag blev själv påmind om den i morse.)

Men helst skulle jag också läsa mer Englund. Jag har (tack och lov) sparat Striden... till sommarläsning, och jag har heller inte läst hans biografi om Drottning Kristina ännu. Lyckliga jag!

ingrid sa...

Dick Harrison har jag också i min hylla men jag håller med dig- inte i samma klass som Englund. Jag blir alltid lite misstänksam när författare sprätter iväg så många böcker på så kort tid- just boken om Robin Hood har jag inte läst- men den ska jag lägga på minnet.