söndag 24 januari 2021

Småstadsliv

 


Jag älskar kartor, särskilt sådana som är av äldre datum. Den här ovan är från 1897. Trosa har jag aldrig besökt, tyvärr - måste jag säga, för det är en mycket vacker och idyllisk småstad. Begreppet småstad kan man filosofera och grunna över och det är precis vad författaren Gustav Sandgren gör i tre korta stycken med titlarna ” Utredning om småstaden”, ” Gumman Bedas morgon” och ” Fantasier om småstadens träd”. Mycket givande läsning för mig som bor i just en sådan idyllisk liten småstad som Trosa- men en liten stad har också en sida bakom den där idyllen. 

” Småstaden är inte, som många tror, bara en vanlig stad med färre invånare. Nej, småstaden utgör en särskild samhällelig levnadsform, begränsad åt alla håll, skild från byn eller stationssamhället lika klart som från storstaden eller industristaden. Småstaden har med sitt anspråkslösa livsflöde och sina små energiutgifter många likheter med ett vilstadium, en sorts sömn eller övervintringstillstånd som blivit permanent. ”

Allt det där känner jag igen liksom Sandgrens beskrivningar av den rätt så omfattande sociala kontrollen, en kontroll som är på både gott och ont.

Gustav Sandgren (1904-1983) var en mycket produktiv författare och fick sitt genombrott med ” Skymningssagor” (1936). Han har också skrivit en bok om Trosa- vackert illustrerad av Reinhold Ljunggren. Antikvariat är de platser man får söka Sandgrens böcker idag.

Inga kommentarer: