måndag 18 januari 2021

En resa till försvunna världar

 

Askold- en numera övergiven ö belägen cirka fyra mil från Vladivostok. ( bilden är lånad från Wikimedia Commons).

Roy Jacobsens senaste bok handlar om forskningsresanden Fritz Dörries (1852-1953), en man som kom att tillbringa åtskilliga år i Sibirien. Den här sortens resor kan man inte göra längre - världen har förändrats och mycket av det som var gåtfullt och hemligt har ” spritts ut för vinden”. Att läsa om Fritz Dörries är att gå in i en annan dimension, som att försvinna in i sagornas rike. Här blandas ont och gott, vackert och fult man vänder blad med ökande puls. Boken har med all rätt blivit flitigt recenserad. 

I juli år 1877 landsteg Dörries på ön Askold i Japanska havet och så här berättar han (genom Roy Jacobsen) :

” Vi lättade ankar och gick iland på Askold efter nio timmars överfart den femtonde juli 1877. Här blev jag i alla fall inte besviken. Vegetationen var vackrare, rikare och mer överväldigande än någon annan jag dittills hade skådat, det var verkligen något tropiskt över ön, med samma sommartemperatur som i Italien. Men det fanns ingen annan civilisation här än det nämnda guldvaskeriet, så vi måste först bygga en stuga.”

Så börjar en otrolig upptäcktsfärd som går vidare in i det djupa Sibirien, ett gåtfullt och farligt stycke land. 

Min läsning har bara börjat och jag tänker mig att fortsätta att resa runt i Sibirien med böckernas hjälp. Jag har redan en liten lista att beta av.

Inga kommentarer: