onsdag 27 januari 2021

Gränstrakternas berättelser

 


De mindre förlagen hittar ofta de verkliga godbitarna - guldkornen som glimmar i sanden. Jag ” hittade” till det engelska förlaget Istros som specialiserar sig på litteratur runt Donau. En kommande utgivning är Ludovic Brucksteins ” With an Unopened Umbrella in the Pouring Rain”, berättelser från Maramures- regionen i gränstrakterna av Rumänien och Ukraina. En gång var det här området en del av det stora habsburgska riket. Bruckstein skriver om tiden fram till det andra världskriget- det krig som för evigt raderade ut Maramures särart. Ludovic Bruckstein ( 1920-1988) överlevde Auschwitz men hela hans familj utom en bror mördades där. 

Jag lägger ” With an Unopened Umbrella in the Pouring Rain” till min ständigt växande ” vill läsa-lista” och förlaget Istros kommer jag att hålla blicken fortsatt fäst på.

3 kommentarer:

Kurt sa...

I det sammanhanget tycker jag att den polske författaren Andrzej Stasiuk är mycket intressant. Hans böcker På vägen till Babadag och Taksim skildrar resor i gränstrakter mellan Östra Polen, Ukraina, Rumänien och Bulgarien. Det är verkligen orter som aldrig besöks av turister!

Ingrid sa...

Kurt: Jo, men visst. Jag har några av Stasiuks böcker i hyllan. Jag tycker mycket om hans sätt att skriva.

Maramures sa...

Otroligt att de ger ut Ludovic Bruckstein på nytt! Tack för att du skriver om det. Jag trodde att Bruckstein bara skulle gå att hitta på andrahandsmarknaden