måndag 25 januari 2021

Böcker i mitt liv

 

Det är författarinnan Irja Browallius (1901-1968) som berättar om de böcker hon speciellt älskat och känt sig dragen till under livet. Irja Browallius är ännu en av dessa nästan bortglömda författare vars alster väl nu rensats ut från våra bibliotek. 

Berättelsen om ” böckerna i mitt liv” bjuder på mycket inspirerande läsning och jag hade pennan i högsta hugg för att anteckna. De ryska författarna tar en stor plats i Browallius bokhyllor och hon nämner en julklapp från 1918 - Dostojevskijs ” Anteckningar från döda huset”, en kuslig rapport från fängelsetiden i Sibirien. ” Jag fascinerades av detta människomyller. Alla dessa ryska typer, miljön, den noggranna beskrivningen av kroppar och först och främst själar tilltalade mig mycket.” Därmed var intresset för rysk litteratur väckt och fortsättningsvis blev det möten med flera av de stora ryssarna, Tjechov ( speciellt novellen ” Svarte munken”),  Gorkij och Gontjarovs ” Oblomov” blev favoriter. 

På den franska hyllan får Madame Bovary av Flaubert och Crainquebille av Anatole France hedersplatser. 

3 kommentarer:

Kurt sa...

Artikeln i BLM heter nog "Böcker i mitt liv", utgiven 1948. Finns inskannad av Projekt Runeberg: http://runeberg.org/blm/1948/0428.html

violen sa...

Hej
Länge sen sist men nu fick jag något att bita i Browallius har jag en känsla av fanns i mina föräldrars bokhyllor. Besökte projekt runeberg och reserverade Heyes på bibblan.
Blev upplivad av det jag läste nämligen. Tack för det

Ingrid sa...

Så roligt att höra,Violen. Jag håller själv på att leta läsinspiration i gamla BLM.