fredag 5 juni 2020

Femte juni

En ovanlig variant av Dannebrogen. ( Paul Fischer).

Det är den femte juni och Danmarks nationaldag ( Grundlovsdagen). Då kan det passa bra att ta en extra titt i den danska hyllan. Först ut blir Johannes V. Jensens ” Kongens Fald” som har blivit utsedd till 1900-talets bästa roman i vårt grannland. Kungen i fråga är den gåtfulle och omstridde Christian II- en kung som fått ett speciellt dåligt rykte i Sverige; i Danmark är omdömet något mera varierat - men han blir väl inte höjd till skyarna direkt. Hur som helst, Johannes V Jensens bok fångar nog upp essensen av en mycket komplicerad man.

Centrum för Danmarksstudier har en stor utgivning av böcker på temat Danmark och det danska och vad kan vara mera danskt än Nikolaj Severin Frederik Grundtvig (1783-1872). Utan honom hade jag faktiskt inte blivit till eftersom mina morföräldrar träffades på en jylländsk folkhögskola. Grundtvig grundade nämligen den danska folkhögskolan som kom att bli en oerhört viktig institution för folkbildning.

År 1864 blev ett ödesår i dansk historia. Kriget om Slesvig-Holstein varade bara i ett par månader men resultatet blev förödande för Danmark som krympte ihop till ett lilleputland. En tragedi utan dess like och som ger återklang upp i våra dagar. Herman Bangs roman ” Tine” skildrar krigets grymheter.

Just nu visas en serie i tre delar på dansk TV : Min fars krig. Det handlar om besaettelsen - en tung och svår tid för Danmark. Den nu nära 90-åriga Dorte söker sanningen om sin far, motståndsmannen, som fick sitt liv ödelagt av Gestapos danska bödelsdrängar och i koncentrationslägret Neuengamme. Det är en mycket välgjord och tragisk berättelse, svår att se. ( Det tredje och sista avsnittet kommer den 8 juni). Jag hoppas att denna tragiska historia visas även i Sverige, vi får aldrig glömma vad våra grannar tvingades genomlida.


Danskt motstånd. Christian 10. rider genom Köpenhamn år 1940.

Inga kommentarer: