fredag 16 september 2016

En liten by i Surrey


Under hela sommaren har jag haft den liggande på mitt läsbord, Frank Swinnertons tankar och anteckningar från Cranleigh i Surrey. Först nu har jag fått ork och lust att läsa och efter bara några sidor är jag helt fast.

Frank Swinnerton, som var författare och litteraturkritiker, blev nära 100 år gammal och han tillbringade den största tiden av sitt långa liv i just Cranleigh . I "Reflections from a Village" börjar han med att berätta hur det kunde komma sig att han hamnade just i denna del av England och han skriver om letandet efter "rätt hus", inflyttningen, grannar och omgivningar. Det är trevligt och nostalgiskt och Frank Swinnerton har mycket att förtälja.

Vy från Cranleigh. (Foto: Colin Smith)

Att flytta från en storstad till en relativt liten by kräver en viss omställning. (Något jag själv har en viss erfarenhet av). Jag småler när jag läser de här raderna:

"Indeed, I remembered with sympathy those characters in Conan Doyle's early novel, The Mystery of Cloomber, who set up a notice by their front gate which read: ' General and Mrs Heatherstone have no wish to increase the circle of their acquaintance'.

Någon skylt satte dock inte Swinnertons upp med påföljd att de ganska fort blev invaderade vid alla möjliga och omöjliga tider på dygnet (författare kan ju arbeta precis när som helst, sa man). Problemet löstes och Frank Swinnerton fick arbetsron tillbaka utan att för den skull bli utstött ur bygemenskapen.

Swinnerton hade intensiv kontakt med storheter som H G Wells, John Galsworthy och Arnold Bennett för att nämna bara några namn. Hans produktion av böcker är imponerande men idag är han nog ganska bortglömd. Kanske kan man hitta en del av hans verk i digital form, jag har inte undersökt. Själv håller jag mig till nätantikvariaten för jag gillar inte att läsa böcker via en datorskärm.5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

han finns översatt till svenska, jag har nån bok.

Anonym sa...

Tack för en underbar blogg! Varje inlägg är en njutning! Hälsningar Kickis Eliasson

Ingrid sa...

Hannele: vid tillfälle kan du väl skriva några rader om den boken?

Kickis: Stort tack för dina vänliga ord. De värmer och inspirerar!

Mrs Calloway sa...

det låter som en bok jag skulle vilja läsa

Ingrid sa...

Mrs C: Det är en riktigt trevlig bok med lagom gammalt stuk.